Geen medaille voor Afrodite Zegers en Lobke Berkhout: “Einde van een reis”

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout

Als laatste van TeamNL zeilen komen de 470 vrouwen in actie op de Olympische Spelen van Tokio op 28 juli. Afrodite Zegers en Lobke Berkhout beginnen de week niet goed en vinden gedurende het toernooi niet de gewenste vorm en fijn afstemming in het maken van de juiste keuzes. Pas later in de week laten ze zien dat ze bij de wereldtop kunnen aanhaken en plaatsen zich nog net voor de medalrace. In die laatste race eindigt het 470 duo op een negende plaats en wordt tiende in het algemeen klassement.

Na deze Olympische Spelen verdwijnt de 470 voor vrouwen uit het olympische programma. De boot komt terug als een boot voor mixed teams. Met andere woorden Zegers en Berkhout weten al vooraf dat dit hun laatste evenement samen is. Een kans om dit tegenvallende resultaat goed te maken is er niet.

Afrodite Zegers analyseert de reis die ze sinds Rio 2016 gemaakt heeft.

“Begin van de week hebben we te veel punten laten liggen terwijl we wel voorin lagen. We hebben veel gesprekken gehad met elkaar en eergisteren hebben we een hele goede dag neergezet, waar we trots op zijn.”

“Maar we kwamen als kandidaten voor een medaille, en dat lukte niet. Met name als je slecht begint, om dat om te draaien. Ik viel in mijn eigen val. Ik ben wel een vechter, maar het moet anders en dat komt pas als ik afstand neem, niet focus op het eindresultaat maar het proces. Ik had het vooral zwaar met het feit dat het weer niet lukt, ook op die eerste dag. Eerst 4de in Rio en nu tiende in Tokio met de beste bemanning van de wereld.”

“Direct na Rio ben ik direct doorgegaan met Anneloes (Van Veen red.). Die vierde plaats in Rio, we wilden beter. Maar de samenwerking liep heel rommelig en 1,5 jaar voor de spelen van Tokio stopten we. Daarna ging ik verder met Lobke als bemanning. Dan nog de Covid eroverheen. Wat een reis. Ik ben nu helemaal op”

“Als ik nu al terugkijk ben ik heel erg dankbaar dat Lobke met mij in de boot wilde stappen. We hebben een zilveren medaille gewonnen met een gouden randje en een bronzen EK medaille. We hebben altijd meegedaan in top vijf top nu top tien op de Spelen. Dus ik ben wel trots op ons. Maar gaat wel even duren om dit een plekje kunnen geven.”

“Maar er is een vuur dat nog in mij brand. ik droom al vanaf een 12-jarig meisje van een olympische medaille. Ik wil het zo graag. Dat is ook mijn zwakte. Maar ik heb genoten van de reis met Lobke. Het was moeilijk met ups-and-downs. Ik kan natuurlijk verder gaan als ‘harde werker’ maar dat is niet de manier om boven jezelf uit te stijgen en de beste te worden. Je moet kunnen stralen, ik moet ontspannener worden en niet altijd nadenken en dus nu afstand nemen. Dit blijft unfinished business, maar deze reis eindigt hier en nu.”

Alle uitslagen hier: https://tokyo2020.sailing.org/results-centre/

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: