De Mini Transat EuroChef in cijfers

Mini Transat 6.50

Over minder dan twee weken opent het Mini Transat EuroChef-dorp zijn deuren in Les Sables d'Olonne, en over minder dan een maand zullen de 90 deelnemende zeilers 4.050 mijl afleggen naar Saint-François (Guadeloupe), met een tussenstop in Santa-Cruz de La Palma (Canarische Eilanden). Alle ingrediënten zijn reeds aanwezig om van deze epische wedstrijd een uniek evenement te maken. We vatten het hier voor jullie samen in enkele cijfers. 

1 : Na achtereenvolgens te zijn vertrokken uit Penzance (UK), Brest, Concarneau, Douarnenez, Fort Boyard en La Rochelle, vertrekt de Mini Transat dit jaar voor de allereerste keer vanuit Les Sables d'Olonne.

1 : Terwijl de race in het verleden twintig keer is gestopt op de Canarische Eilanden, waarvan negen keer op Tenerife, maakt de race dit jaar voor het eerst een stop op het eiland La Palma. 

1: Deze 23e Mini Transat - EuroChef wordt gesponsord door een uitzonderlijke zeiler, Yannick Bestaven, winnaar van de Vendée Globe 2020-2021 maar ook 12e in de Mini Transat van 1999 en winnaar van de daaropvolgende editie in 2001.

1: Tijdens de race is er dagelijks een bulletin van de wedstrijdleiding op de BLU-radio beschikbaar voor de deelnemers om de weersituatie, de 48-uurs verwachting en de afstand tot de finish voor elke boot te weten te komen.

3: De Mini 6.50-klasse heeft de onderneming Korrigan en de vereniging "Les Sables d'Olonne Vendée Course au Large", de ondersteunende club van het evenement, belast met de organisatie van de editie van 2021 evenals van de twee volgende in 2023 en 2025.

4 : Vier continenten zijn vertegenwoordigd: Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika en Australië. 

4: Vier prototypeboten zijn dit jaar uitgerust met foils: Cap Ingelec (900) van Camille Bertel, Pogo Foiler (969) van Tanguy Bouroullec, Speedyg (936) van Jay Thompson, en Teamwork (1019) van Pierre Le Roy.

4 : De finish van de Mini Transat is al drie keer in Guadeloupe gejureerd (in 1985, 2013 en 2015), maar zal nu voor het eerst in Saint-François plaatsvinden.

6.50: in meter, is de afmeting van de raceboten waarvan de grootste breedte niet meer dan 3 meter en de diepgang niet meer dan 2 meter bedraagt.

7: Zeven zeilboten (één voor elke 12 Mini 6.50s) zullen tijdens elk van de twee etappes worden ingezet om toezicht te houden op de vloot.

12: Twaalf verschillende architecten hebben de plannen getekend van de boten die aan deze Mini Transat EuroChef deelnemen. Met Guillaume Verdier als recordhouder voor het ontwerp van van twintig boten (19 Pogo 3 en één Proto). 

14: Het aantal vertegenwoordigde naties (Australië, Oostenrijk, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Ierland, Luxemburg, Rusland, Spanje, Verenigde Staten en Uruguay). Waarvan Frankrijk het grootste aantal zeilers heeft met een totaal van 55 en Spanje en Italië respectievelijk 8 en 7.

14: Het aantal keren dat Denis Hugues koersdirecteur is van het evenement (sinds 1993 - met uitzondering van de editie van 1999) . 

15: Het aantal herhalende deelnemers aan deze 23e editie, met een record van vier deelnames (twee voltooid) voor de Spanjaard Pilar Pasanau (240 Peter Punk). Tanguy Bouroullec neemt voor de derde keer op rij deel aan het evenement.

18: Tijdens de laatste Vendée Globe waren er van de 34 zeilers die aan de start verschenen, 18 die de Mini Transat haalden.

19: De leeftijd van de jongste deelnemer aan deze 2021 jaargang, de Duitser Melwin Fink.

23 : Het aantal edities van de Mini Transat sinds de oprichting in 1977 door de Brit Bob Salmon.

26: De leeftijd van de oudste boot in de vloot, nummer 138, Thomas Grandin's Poch'Trot. De meest recente boot is 1019, Teamwork van Pierre Le Roy, die op 12 februari te water is gelaten.

28: De jaren die zijn verstreken tussen zijn eerste deelname (1993) en die van vandaag voor Pierre Meilhat.

35: De gemiddelde leeftijd in deze editie van 2021.

56: Het aantal leden van het EuroChef-netwerk.

66: De leeftijd van de oudste deelnemer, Georges Kick (529 Black Mamba). Hij wordt echter 67 jaar op 27 oktober, twee dagen voor de start van de tweede etappe.

72: Tot op heden het aantal scholen dat de Mini Transat - EuroChef-leskit heeft aangevraagd.

77: De operationele sites van EuroChef.

180 : De vrijwilligers die zich mobiliseerden gedurende tien dagen van festiviteiten in Les Sables d'Olonne, tot de dag na de start op 27 september.

198: In centimeters, de lengte van de langste deelnemer, Franck Lauvray (346 Alice), die tijdens zijn Atlantische oversteek zijn boot wel eens kleiner zou kunnen vinden dan de anderen!

900: Het aantal EuroChef-technici

1.106: Het aantal zeilers dat tot nu toe aan de Mini Transat heeft deelgenomen sinds de oprichting ervan. Van dit aantal hebben er 845 het avontuur ten minste één keer voltooid.

1.350: Het aantal mijlen dat de zeilers tijdens de eerste etappe moeten afleggen om Les Sables d'Olonne en Santa Cruz de La Palma te bereiken d.w.z. ongeveer 2.500 kilometer en een korte week op zee voor de eerste deelnemers.

2.426: De hoogte van de Roque de los Muchachos, het hoogste punt van het vulkanische eiland La Palma. Een piek die waarschijnlijk voor grote afwijkingen zal zorgen aan het begin van deel 2!

2.700: Het aantal mijlen van de tweede etappe tussen Santa Cruz en Saint Francis, d.w.z. 4.445 kilometer en twee weken op zee.

4.050: het totale aantal mijlen dat moet worden afgelegd om de overtocht te voltooien, d.w.z. 7.500 kilometer

6.808: De oppervlakte van het wedstrijddorp in Les Sables d'Olonne, dat van 16 tot 26 september voor het publiek toegankelijk is, met in totaal elf exposanten.

 

Bronnen: Adonnante.com, Minitransat.fr

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: