Komt er een Nederlandse campagne in The Ocean Race 2022-23?

Ocean Racer op de Rotterdamse Maas

De oceaan racer Janssen de Jong was afgelopen week een opvallende verschijning op de Rotterdamse Maas. De boot, die al twee keer rond de wereld ging in de Volvo Ocean Race als Team Brunel, meerde aan bij de sociëteit van KRZV de Maas. Alwaar een brainstorm en kick-off plaatsvond voor een Nederlands georiënteerde campagne in The Ocean Race 2022-23.

Carolijn Brouwer als boegbeeld

De Nederlandse campagne is een initiatief van Sailing Holland en DutchSail. In de besloten bijeenkomst met verschillende stakeholders werden de plannen gepresenteerd: een Nederlandse campagne met voornamelijk jonge talentvolle zeilers en met Carolijn Brouwer als één van de boegbeelden.

Carolijn Brouwer, winnaar van de laatste Volvo Ocean Race met het Chinese Dongfeng en samen met haar teamgenoot de Franse Marie Riou de enige vrouwelijke winnaar van de race ooit, staat volledig achter het initiatief. Zo liet zij vanuit haar woonplaats Sydney, Australië in een videoboodschap weten.

Brouwer:

“Er moet voor mij een uitdaging in zitten om voor de vierde keer rond de wereld te gaan en opnieuw deel te nemen aan The Ocean Race. Het zou voor mij een fantastische uitdaging zijn om deel te nemen met een Nederlands team, onder de Nederlandse vlag met zoveel mogelijk Nederlandse zeilers. Als Nederland hebben we heel veel talent, op alle vlakken. We hebben heel veel goede Nederlandse zeilers, heel veel offshore zeilers. Zowel jonge getalenteerde zeilers die nu al heel hard in training zijn als zeilers met heel veel ervaring. Maar ook in de maritieme sector hebben we als Nederland heel veel kennis en ervaring: op technisch vlak en in de jachtbouw. Hoe mooi zou het zijn als we dat met de steun van het bedrijfsleven bij elkaar kunnen brengen en een sterke campagne op kunnen tuigen.”

Sailing Holland en DutchSail

Initiatiefnemers achter de campagne zijn Sailing Holland en DutchSail. DutchSail is een non-profit Stichting met als doel: het samenbrengen en samenhouden van partijen die direct en indirect een bijdrage kunnen en willen leveren aan het welzijn van de watersport. Een onderdeel is het logischer en makkelijker maken van de huidige grote stap van de Olympische zeildisciplines, waarin “we” zo goed zijn, naar de niet-Olympische maar wel prestigieuze zeildisciplines. DutchSail spant zich tevens in om de innovatie in de watersport, waarin de nauwe relatie met de vele kennisinstellingen in ons land een belangrijke rol vervult, nadrukkelijker onder de aandacht te brengen.

Sailing Holland is opgericht in 2013 door Gideon Messink en Anita van Oeveren met als doel: deelname met een Nederlandse boot aan de Volvo Ocean Race. Met succes, zowel in 2014-’15 als in 2017-’18 nam Sailing Holland als Team Brunel deel aan de Volvo Ocean Race. Sailing Holland is eigenaar van de boot, werkt bij voorkeur achter de schermen en is operationeel verantwoordelijk voor de campagnes.

Young Professionals

Young Professionals aan het trainen op deVolvo65 Janssen de Jong
Foto: Maarten Slooves

Gideon Messink – Sailing Holland:

“De boot is er en dankzij Janssen de Jong Groep varen we momenteel. Onze Nederlandse young professionals kunnen op die manier ervaring opdoen en uren maken. Zo staat er aan het eind van dit jaar een trainingsrace met de VO65 klasse van Lanzarote naar Curaçao op het programma. Tot die tijd worden trainingen afgewisseld met managementprogramma’s en relatiedagen. Maar we willen straks meedoen om de winst. Daarvoor is een goede voorbereiding essentieel. Zo zal de boot een refit moeten krijgen om weer in topconditie te zijn. Maar ook het team moet zich vanaf begin 2022 kunnen voorbereiden op de race zelf.”

“We willen graag een goede en professionele campagne neerzetten dat lukt alleen als we op tijd beginnen. Ideaal met een combinatie van Nederlandse topzeilers en young professionals. Dit doen wij als Sailing Holland in samenwerking met DutchSail, de KNZRV en KRZV de Maas. Op deze manier hebben we alle professionele partijen bij elkaar om een succesvolle Nederlands georiënteerde campagne op te starten.”

Gideon Messink

Links: Carolijn Brouwer, Rechts: Gideon Messink Foto's: Sander van der Borch

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: