Bijna-doodervaring tijdens race maar toch Europese titel voor zeilsters Van Aanholt en De Ruijter

kampioenen 49-er

19 september 2021 - In het Griekse Thessaloniki winnen Zeilsters Odile van Aanholt en Elise de Ruijter het Europees Kampioenschap in de olympische 49-er klasse. De zege op zondag is slechts drie dagen nadat Odile van Aanholt van haar boot werd gehesen in een angstaanjagend incident bij de bovenboei. 

De eerste dag hadden ze problemen met hun boot, maar die pech verbleekt bij wat er een dag later gebeurde. Het was een bizar ongeluk. Een loshangende lijn van een achteropkomende boot zwiepte over hun achterdek heen en raakte verward rond de nek van Odile van Aanholt. De zeilster werd kortstondig opgehangen, maar omdat de boot omsloeg kon ze zich liggend in het water bevrijden.

Het voorval maakte diepe indruk op Van Aanholt, die desondanks de race nog wel voltooide. 

"Ik ben vooral heel erg blij dat ik er nog ben. Dat neem ik ook mee van het evenement, om heel erg dankbaar te zijn voor wat ik mag doen en de mooie mensen om me heen."

Aanvankelijk aangeslagen door het incident, weet het Nederlandse team de knop om te zetten. Met een tweede plaats in de medalrace weten ze met ruime marge het kampioenschap op hun naam te schrijven. De Europese titel is de beloning voor het doorzettingsvermogen dat het duo ondanks alle tegenslag heeft getoond.    

"We zijn superblij. We lagen er echt niet elke race goed voor, maar we zijn rustig gebleven. En uiteindelijk hebben we met meer dan dertig punten voorsprong de titel gepakt."

Bronnen: Watersportverbond, NOS.nl

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: