Goofies winterserie 2021-2022 gaat door en dat is goed nieuws!

Goofies Race

Op zaterdag 2 oktober 2021 starten de Goofies winter-zeilwedstrijden weer op. De wedstrijden gaan door op de Oosterschelde voor Colijnsplaat onder de huidige corona omstandigheden. De Goofies wedstrijden worden in de wintermaanden iedere eerste zaterdag van oktober tot en met april op de Oosterschelde gevaren vanuit de haven van Colijnsplaat.

Het goeie nieuws is dat we weer mogen wedstrijdzeilen! Wel nog steeds met de nodige aanpassingen om contacten te vermijden en dus afstand te houden. De inschrijfregels, de briefing en de bekendmaking van de uitslag zijn voorlopig nog aangepast en verlopen online of via de radio. Maar we gaan dus in Colijnsplaat wel weer Goofies varen.

Voor het gezellige after-sails verwijzen we naar de huidige regels voor de horeca en hetgeen de Yachtclub ter plaatste aangeeft.

Huidige omstandigheden 

Winterzeilers, maar ook de organisatoren van de Goofies zeilwedstrijden, de Goofen, zijn gewend zich aan te passen aan de heersende omstandigheden. Door aangepaste kleding aan de temperatuur, de regen en het buiswater en door een aangepaste baan of zeilvoering aan de windomstandigheden. Ook aan de huidige en komende coronamaatregelen passen wij ons aan. Wat deze dan ook mogen zijn of worden. 

Voor gemeten en ongemeten zeilboten 

Er wordt gevaren in de twee klassen: “Gemeten” (IRC en ORC) en “Ongemeten”.  Ongemeten boten krijgen door de Goofen een rating toegewezen volgens het SW-systeem.

Inschrijven en aanmelden 

Op de site van de WSVNB: https://www.wsvnb.nl/wedstrijden/goofies-race. Kan men zich inschrijven als deelnemer. Inschrijven kan alleen digitaal en moet vóór de zaterdag van de wedstrijd.

Voor ongemeten boten moet voor het toekennen van de handicap, naast de inschrijving ook nog het formulier aanvragen handicap https://www.wsvnb.nl/handicap-aanvragen worden ingevuld en ingezonden. Ook schippers die eerder al met de Goofies meevoeren moeten opnieuw zo’n formulier invullen en inzenden.

 

Om 11.00 uur is er de briefing op marifoonkanaal 72. Voor 11:00 uur worden ook de banen van de verschillende klassen online (https://www.wsvnb.nl/wedstrijden/goofies-race) bekend gemaakt. De start voor de eerste klasse is om 12:00 uur.

De uitslag wordt zo spoedig mogelijk op de site van de WSVNB bekend gemaakt.

De indeling 

Zowel de gemeten boten als de ongemeten boten worden in twee klassen ingedeeld.

 • Gemeten Boten:Gemeten boten worden ingedeeld in de klasse ORC/IRC A en ORC/IRC B.
  In ORC/IRC A varen de Boten uit ORC/IRC 1 en de snelste boten uit ORC/IRC 2 (voor ORC met een GPH van minder dan 625).
  In ORC/IRC B varen de gemeten boten met een GPH van 625 of meer.
   
 • Ongemeten boten:Ongemeten boten worden gesplitst in Ongemeten A en Ongemeten B.
  Ook deze splitsing is gebaseerd op de snelheid.
  Snelle boten met een SW van minder dan 93 varen Ongemeten A.
  Boten met een SW 93 of meer varen in Ongemeten B.

De wedstrijd 

Er wordt gezeild volgens een uiterst compact reglement, naast de regels voor wedstrijdzeilen zijn er slechts 10 regels: de Goofies 10 geboden. In verband met de bijzondere omstandigheden zijn er dus voorlopig ook nog een aantal andere regels om de verspreiding van het Corona virus te voorkomen.

De Oosterschelde is een prachtig vaarwater met eb en vloedstromen en hoog en laag water. Dit vormt tijdens de wedstrijden een extra tactische uitdaging voor de schippers en zorgt voor levendige wedstrijden. De organisatoren weten voldoende afwisseling in de baan te brengen met kruis-en voor de windse rakken. Daardoor wordt hetgeen “kamelenrace”.

De geschiedenis 

De oorsprong van de wedstrijden ligt in 1984 toen er een zeilrace werd gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassing van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden. Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”) een vaste plaats op de –winter– wedstrijdkalender.

Inmiddels varen de beide oer-Goofen niet meer en worden de wedstrijden georganiseerd door andere “Goofen” 

 

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: