Vendée Arctic - Les Sables-d'Olonne 2022 biedt een veeleisend parcours van 3.500 mijl

Vendée Arctic

De SAEM Vendée, die ook al de Vendée Globe organiseert, zal eveneens de "Vendée Arctic - Les Sables-d'Olonne" inrichten. De race zal meteen de eerste kwalificatierace zijn voor de Vendée Globe van 2024. De "Arctic Vendée Les Sables-d'Olonne" zal vertrekken vanuit Port Olona op 12 juni 2022.

De race werd in juli 2020 voor het eerst gevaren door de IMOCA-klasse. De eerste "Vendée Arctic - Les Sables d'Olonne bood de IMOCA-racers een goede laatste betrouwbare test alvorens van start te gaan in de Vendée Globe. Hoewel de race vanwege de gezondheidssituatie 'achter gesloten deuren' moest plaatsvinden, heeft deze race, die de schippers naar de zware weersomstandigheden op de noordelijke breedtegraden voerde, de harten en geesten van de Vendée Globe-zeilers veroverd. Bovendien is het een onverbiddelijke uitdaging voor de concurrentie.  

In overleg met de IMOCA-klasse, met de steun van het departement Vendée en de stad Les Sables d'Olonne, heeft de SAEM Vendée, het organiserende bedrijf van de Vendée Globe, de organisatie van deze race op zich genomen. De race start op 12 juni 2022 vanuit de haven van Olona. De race is de eerste kwalificatie-etappe voor de Vendée Globe van 2024.

De schippers vertrekken vanaf het beroemde Vendée Globe ponton en starten bij Les Sables d'Olonne. Vervolgens gaat het richting poolcirkel via IJsland alvorens terug te keren naar Les Sables d'Olonne. Het is een race van  van 3.500 zeemijlen. Het belooft een extreem avontuur te worden met een parcours dat zowel vernieuwend als veeleisend is.

Een opwindende raceformule, extreem en uitdagend vanuit sportief perspectief, maar eveneens een kans voor de organisatie om opnieuw een populair, feestelijk evenement in Les Sables d'Olonne te creëren. Er zal een dorp worden opgezet op de Vendée Globe esplanade met entertainment gedurende de twee weken tijdens de race, tot aan de finish.

Het evenement begint op vrijdag 10 juni 2022 maar het wordt alvast ingeluid met een parade van de Vendée Globe-schippers, die gepland staat op 25 september.

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: