Jonas Gerckens en Sophie Faguet behalen 3de plaats op het wereldpodium in oceaanracen

Red Dolphins, Sophie Faguet en Jonas Gerckens

De Red Dolphins winnen een bronzen medaille in het eerste wereldkampioenschap zeilen gemengd dubbelspel dat werd georganiseerd in Italië op Figaro3. Het wereldkampioenschap zeilen ging op 16 september van start en bestond uit drie etappes met een finale op 25 september in Venetië. Het resultaat van de Red Dolphins belooft veel goeds, ze mikken namelijk op een deelname aan de Olympische Spelen van Los Angeles in 2028.

Jonas Gerckens: "De discipline oceaanracen maakt een grote kans om deel uit te maken van de Olympische Spelen van 2028. Dat is een van de doelen van de Red Dolphins. Ondertussen zullen er nog Euro's en Wereldkampioenschappen Ocean Racing volgen om te tonen dat België op een wereldpodium kan staan. Wij zijn meer dan ooit van plan om jaar na jaar te blijven presteren."

De Frans-Belgische Sophie Faguet voegt eraan toe: "We zijn enorm trots om op het podium te staan, want we wisten niet echt wat we konden verwachten. De drie rondes waren zeer gevarieerd. Alles was mogelijk tot het einde. We hebben een bronzen medaille en dat is niet zo slecht!"

Het algemeen klassement van het Wereld Gemengd Dubbelspel:

  • 1e Italië (Claudia Rossi/Pietro D'Ali)
  • 2e Italië (Giovanna Valsecchi / Andrea Pendibene)
  • 3e België (Sophie Faguet/Jonas Gerckens)

De eerste etappe vond plaats tussen Brindisi en Bari (16-18 september). De Red Dolphins werden tweede in deze eerste leg. De tweede etappe begon op maandag 20 september met een vertrek vanuit Bari. De vloot bereikte Ravenna op 22 september en de Red Dolphins werden 4de na een harde strijd in lichte wind. Een echte zenuwnoorlog voor alle bemanningen. De derde en laatste race was meer een eindsprint tussen Ravenna en Venetië. De start werd gegeven op vrijdag 24 september. De Red Dolphins eindigden als vierde in deze etappe, waarmee ze de derde plaats behaalden.

Door dit wereldpodium te bereiken, bevestigen de Red Dolphins hun vooruitgang tegen nieuwe teams van buiten Europa (Zuid-Afrika en de VS in het bijzonder) na 20 dagen eerder de zilveren medaille te hebben gewonnen bij de European Mixed Doubles Ocean Race in Napels. Een Europese vice-kampioenstitel die ze in 2020 al hadden gewonnen in Genua en in 2019 in Venetië.

Zwaar schema voor Jonas Gerckens

Er zijn enkele rustdagen gepland voor de atleten die nu meer dan een maand hebben gekoerst. Jonas Gerckens bevestigt: "Het is een razend tempo. Het grootste deel van de maand waren wij op zee, met telkens slechts één of twee dagen rust alvorens weer te beginnen. We zijn geestelijk en lichamelijk erg moe, maar we zijn gelukkig."

Jonas Gerckens zal snel weer in wedstrijdmodus moeten komen om op 7 november 2021 klaar te zijn voor de Transat Jacques Vabre van Le Havre naar Martinique. Hij zal aan de start verschijnen met zijn gloednieuwe Class40 "Le Volvo 164" samen met co-skipper Benoit Hantzperg. 

Sophie Faguet voegde er bij hun aankomst van de Mondial nog aan toe: "Mentaal zal het een beetje tijd vergen om te herstellen. Het was een geweldige kans om andere bemanningen van over de hele wereld te ontmoeten. Het was een geweldige tijd op het water en ook op het land. Een geweldige ervaring.

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: