Minitransat 2021 is gestart met Léandre de Schrynmakers als enige Belg

Mini Transat 6.50

Met enig uitstel is vandaag om 15.30u de 23ste editie van de Minitransat van start gegaan. Zoals altijd zal de oversteek in twee etappes verlopen. Deze keer echter met een licht aangepast parcours. De race begint in Les Sables d'Olonne, met een tussenstop in Santa Cruz de La Palma op de Canarische Eilanden, om vervolgens aan te komen in Saint François op Guadeloupe. 

In de loop der jaren heeft het evenement de reputatie verworven een ware school in oceaanracen te zijn en dat is niet voor niets! De schipper moet alleen en zonder hulp aan boord van een bootje van 6,50 m enorm veelzijdig zijn en in staat om alle uitdagingen van de Atlantische Oceaan aan te gaan. Een Atlantische oversteek, zonder weersvoorspellingen via satelliet of enig contact met het land, is geen onbelangrijke prestatie.

Léandre de Schrynmakers als enige Belg in de Mini Transat

Tijdens zijn studies werd Léandre de Schrynmakers (28),  lid van de zeilclub van zijn universiteit. Vanaf dat moment was hij verknocht aan de zeilsport. Samen met zijn zomertrainingen met een Optimist en met een catamaran toen hij jonger was, was het vooral een ontmoeting die hem ertoe aanzette om mee te doen aan de Mini Transat. De ontmoeting vond plaats tijdens een deliverytocht met een zeiler die deelnam aan de allereerste editie van het evenement, in 1977.

"Aanvankelijk dacht ik dat hij een of andere gek was, maar toen ik hem zijn verhaal hoorde vertellen, werd ik verliefd op de race", vertelt de zeiler uit de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. 

Leven voor de race

Na twee jaar in het Mini 6.50-circuit te hebben gevaren, staat hij nu aan de start van de transatlantische oversteek. Om de campagne tot een goed einde te brengen heeft hij zijn leven wel een beetje moeten omgooien. Na vier jaar te hebben gewerkt voor Michel & Augustin, een Frans voedingsmiddelenmerk waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van de Belgische tak, koos de schipper van de Pogo 3 Drago ervoor om zich volledig te wijden aan de uitdaging die voor hem lag. 

"Aan land gaan in Guadeloupe met de boot in topconditie zou fantastisch zijn. Dat is voor mij in elk geval het hoofddoel, ook al zou een goede klassering natuurlijk nog beter zijn. Ik hoop goed te zeilen en niet te veel fouten te maken", besluit Léandre. 

We wensen hem alvast veel succes en houden zijn prestaties nauwgezet in de gaten. 

  • Bootnummer: 906
  • Bootnaam: Drago
  • Categorie: serie
  • Bouwjaar: 2016
  • Model: Pogo 3

Foto: Vincent Olivaud

Bron: Minitransat.fr

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: