Mini Transat EuroChef: de strijd is in volle gang

Minitransat

Maandagnamiddag vertrokken de 90 deelnemers van de 23ste Mini Transat EuroChef, voortgestuwd door een noordwestelijke wind van 15 tot 20 knopen. De deelnemers kwamen al snel in het heetst van de strijd terecht, met een zeegang die de magen zwaar op de proef stelde. Sommige zeilers kregen met kleine elektronische problemen of met hardnekkige zeeziekte te kampen. Ondanks dat moest nog niemand opgeven. 

Het overwinnen van zeeziekte duurt meestal een tweetal dagen. Afgelopen nacht passeerde een front op de route van de zeilers. Dit front zorgde voor vlagen van 30-35 knopen en vervelende kruiszeeën. De oncomfortabele omstandigheden deden sommige zeilers besluiten om een zuidelijke route te volgen om het ergste noodweer te vermijden. 

De winner takes it all
Franck Lauvray (346 - Alice) ging als eerste van start, al snel gevolgd door Pierre Meilhat (485 - Le Goût de la Vie), François Champion (Porsche Taycan) en Hugo Picard (1014 - SVB Team). Het overgrote deel van de vloot deed vervolgens hetzelfde, ervoor wakend om niet te ver naar het zuiden af te zakken en stil te vallen. De eersten zullen ook als eerste de windshift naar het noordwesten opvangen en zodoende hun voorsprong vergroten. 

Eerste leemten
Hoe zit het met de score? Tanguy Bouroullec (969 - Tollec MP/Pogo) ligt momenteel eerst op de voet gevolgd door Pierre Le Roy (1019 - TeamWork). Irina Gracheva (800 - Path), de regerend Frans kampioen oceaanracen, staat op de derde plaats in de Proto-klasse. Maar ook Victor Turpin (850 - Pays d'Iroise), Sébastien Pebelier (787 - Decosail) en Fabio Muzzolini (945 - Tartine sans Beurre) moeten we in de gaten houden. Ze liggen allemaal op minder dan vijf mijl van de leider.

Léandre De Schrynmakers op 13de plaats
Onder de Serie boten is de strijd ook in volle gang. Bastille Bourgnon ligt momenteel eerst maar achter hem is er heel wat concurrentie. Onze landgenoot Léandre De schrynmakers ligt nog steeds mooi vooraan op de 13de plaats in de Serie vloot. Georges Kick (529 - Black Mamba), de oudste boot in de race ligt op de 65e plaats maar is zijn achterstand aan het verkleinen met iets meer dan 15 mijl.

Het is echter niet zeker dat over 24 uur de kloven nog zo klein zullen zijn...

Bron: Facebook.com/Laminitransat, Minitransat.fr

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: