Jonas Gerckens en Sophie Faguet winnen drievoudig zilver in Gemengde Euro Ocean Race 2021

Red Dolphins, Sophie Faguet en Jonas Gerckens

Jonas Gerckens en Sophie Faguet hebben na drie wedstrijden de zilveren medaille gewonnen op het 2021 Mixed Doubles Euro in Napels. De Red Dolphins bevestigen daarmee hun prestatie op de Europese kampioenschappen 2020 en 2019 in Genua en Venetië. Dit belooft veel goeds voor de World Mixed Doubles Race, die op 15 september in Italië zal plaatsvinden.

"We zijn erg moe maar ook erg trots dat we voor het derde jaar op rij zilver hebben gewonnen. Als we uitgerust zijn, zetten we koers naar het wereldkampioenschap met als inzet de overwinning", bevestigt Jonas Gerckens. 

De 3de editie van de Euro bestond uit drie races op de Figaro 3 (in de vorige edities vond de Euro plaats in één enkele race op L30). Tien bemanningen stonden aan de startlijn allemaal met erg ervaren schippers (Volvo Ocean Race-winnaar, deelnemer aan de Olympische Spelen, Italiaans kampioen, ...).

"Deze medaille was moeilijker te winnen dan de andere twee edities. We kenden dit deel van Italië niet en we voeren met een nieuwe boot. We gingen voor de overwinning met inzet van al onze krachten onder moeilijke omstandigheden", zei Jonas Gerckens aan de finish.

"We moesten het opnemen tegen Italianen die gewend zijn aan de Figaro 3. Uiteindelijk hebben de drie etappes ons in staat gesteld om tekens bij te leren en de boot beter te leren kennen. Daardoor waren we nog agressiever in de laatste race. Aangezien er drie manches zijn, is alles op elk moment mogelijk. Het waren 10 intense dagen." voegt Sophie Faguet eraan toe.

De eerste race startte in Genua op 28 augustus. De vloot kwam op 30 augustus in de haven van Civitavecchia over de eindstreep. De Red Dolphins eindigden tweede in de eerste race.

Op 1 september begon de vloot aan de tweede race van Civitavecchia naar Napels. Op vrijdag 3 september eindigden de Red Dolphins 3de in deze race.

Het team stond echter nog steeds op de tweede plaats in de voorlopige algemene rangschikking. De Euro-finale vond plaats in de Baai van Napels. Sophie Faguet en Jonas Gerckens gingen op zondagochtend 6 september van start. De race leidde de vloot naar Capri en vervolgens rond de eilanden Ischia, Ventotene en Ponza. De laatste wedstrijd werd gedomineerd door lichte wind waarvan te allen tijde geprofiteerd moest worden.

Vanaf het begin van de race was de vloot gegroepeerd rond het eiland Capri. België nam de leiding tijdens de eerste nacht, maar in de vroege ochtenduren werd de strategie verstoord door een gebrek aan wind, waardoor de Zweden konden ontsnappen dankzij een windbaan die hen in staat stelde de vloot een tijdje aan te voeren met een voorsprong van meer dan 10 kilometer.

Op maandagavond, tijdens de tweede vaart naar Capri, hergroepeerde de vloot zich weer, waardoor iedereen een nieuwe start nam. Tijdens deze tweede nacht slaagden België en Italië (1) erin om zich los te maken en afstand te houden van de rest van de vloot tot zij in de Baai van Napels aankwamen.

Tot op het laatste moment van deze derde race was alles mogelijk, afhankelijk van het veranderlijke weer en het uithoudingsvermogen van de schippers (en hun zenuwen).

"Psychologisch gezien was het de meest gecompliceerde race van de drie etappes. We gingen van de eerste plaats naar het midden van de vloot en toen weer naar voren. Op het einde was het moeilijk, maar het resultaat mag er zijn en we zijn echt blij" voegt Sophie Faguet eraan toe.

De Red Dolphins eindigden tweede in deze derde race, waardoor ze op de tweede trede van het podium belandden in het algemeen klassement van deze 2021 gemengde dubbels oceaanrace.

Euro Eindrangschikking

Goud - Italië 1

Zilver - België

Brons - Italië 2 (Marina Militare)

De Frans-Amerikaanse Laurent Givry en de Engelse bemanning moesten zich terugtrekken nadat zij in de buurt van het eiland Palmarola een rots hadden geraakt.

Nu hebben de Red Dolphins niet veel ademruimte meer. Over enkele dagen (15 september om 17.00 uur) beginnen zij in Brindisi aan de eerste ronde van het wereldkampioenschap gemengd dubbelspel. De finale van het wereldkampioenschap vindt plaats in drie ronden tot eind september in Venetië (Brindisi-Bari/ Bari-Bari/Bari- Venetië).

"Als we netjes en snel varen, moeten we in de top 5 of zelfs op het podium kunnen komen! Maar nu gaan we eerst rusten" lacht Sophie Faguet.

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: