L4 Trifork tweede monohull in RORC Transatlantic Race

  • Author: Kat
    Date: wo, 19/01/2022 - 10:54
finish L4 trifork Grenada

Bij zonsondergang op de tiende dag van de RORC Transatlantic Race heeft de aangepaste Volvo 70 L4 Trifork (DEN) de RORC Transatlantic Race beëindigd in een verstreken tijd van 9 dagen 10 uur 27 minuten en 58 seconden.

De L4 Trifork is de tweede monohull die de race voltooit en de eerste van drie 70-voet hi-tech oceaanracers. De IRC gecorrigeerde tijd van de L4 Trifork is niet genoeg om de 100 ft Maxi Comanche (CAY) te verslaan voor de algemene leiding.

De L4 Trifork was oorspronkelijk de Ericsson 4, het Juan K ontwerp dat de 2008-09 Volvo Ocean Race won. Velen beschouwen de Ericsson 4 als de beste Volvo 70 ooit gebouwd. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de L4 Trifork een snelle cruiser zou worden, maar in samenwerking met schipper Jens Dolmer is de L4 Trifork omgebouwd tot een offshore racer met turbocompressor, een langere boegspriet en zijzeilen.

De navigator van de L4 Trifork is Aksel Magdahl. De Noor maakte deel uit van de twee-boot Ericsson campagne in de 2008-09 Volvo Ocean Race, net als het overgrote deel van de bemanning van de L4 Trifork.

Complexe weersystemen
"Het is een lange rit geweest en we hebben onderweg allerlei soorten weer gehad, vooral toen we naar het noorden gingen in koud weer en tot 38 knopen wind," zei Joern Larsen. "Het is een opluchting om hier aan te komen en de race is een absoluut plezier geweest. In totaal hebben we met deze reis 4.000 mijl in minder dan 10 dagen afgelegd en de volgende keer doen we de RORC Caribbean 600. De boot maakt nu deel uit van de Trifork familie. We nemen Trifork medewerkers, klanten en partners mee voor een bijzondere ervaring. Het is de eerste keer dat ik naar Grenada kom en het verwarmt mijn hart om cadeaus te krijgen van de lokale bevolking, we vinden het geweldig."

Aksel verklaart het complexe weer voor L4 Trifork in de RORC Transatlantic Race:

"Dit was geen typische trans-Atlantische race. Voor een snelle boot ga je meestal een beetje noordwaarts om een front te vinden en snelheid te maken. Voor deze race maakten we letterlijk een bocht van 90 graden naar het noorden; na twee dagen racen waren we bijna even ver van de finish. Het was agressief, maar voor ons was er geen echt alternatief naar het zuiden. We zeilden ten noorden van het laag en het volgde ons zoals voorspeld.

"Als bemanning hebben we bij het naderen van de finish nog even nagepraat over de tijd die we achter de rug hadden. Als we het plan hadden veranderd of de boot een beetje beter hadden gekend, waren we misschien twee uur sneller geweest. Alle lof voor Comanche, ze hebben een geweldige boot, een uitstekende navigator en een team dat de boot goed vaart," besluit Magdahl.

Bron: rorctransatlantic.rorc.org

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: