De Atlantic Rally for Cruisers start met Belgen en Nederlanders

 • Author: Kat
  Date: vr, 07/01/2022 - 09:42
Saint Lucia - the Pitons

De Atlantic Rally for Cruisers, beter bekend als de ARC, is een nieuwjaarscruise van Gran Canaria naar Saint Lucia. Op zondag 9 januari start de editie van 2022. Ook dit jaar doen er weer Belgen en Nederlanders mee met de rally. 

Kortste route
De rally volgt de klassieke passaatwind route van Las Palmas de Gran Canaria naar Rodney Bay Marina, Saint Lucia en vertrekt vroeg in het nieuwe jaar. De boten worden eind januari in het Caribisch gebied verwacht. 

Een Atlantische oversteek in januari zou constante passaatwinden moeten geven met weinig windstiltes, wat betekent dat de loxodroomroute (kortste route) gemakkelijker kan worden gezeild. De overtocht van ongeveer 2.700 zeemijlen duurt ongeveer 18-21 dagen voor een 12 m (40') cruising boot.

Belgen en Nederlanders
Ook dit jaar doen er weer Belgen en Nederlanders mee. De bekendste dit jaar is Peter Huysman, hoofdsponsor van de Huysman Antwerp Race en zelf fervent zeiler. Peter zal met zijn Solaris 50 en crew de oversteek maken. Succes en goede vaart Peter!

Verder doen nog mee: de Ataraxia van Ludwig Hoogstoel (NED), de Brainstorm van Menno Schroder (NED), de Peak van Tera en Pieter Houting- Joosen (NED) en de Wubbels van Hendrik Lijesen (NED). 

Saint Lucia en verder
Er is zoveel te doen op Saint Lucia dat veel jachten meerdere weken op het eiland blijven, genietend van de warme Saint Luciaanse gastvrijheid en het prachtige eiland (en de rum punches...). Veel rallyboten zetten hun Caribbean cruising voort in kleine groepen, vaak ontmoeten ze tijdens hun tochten nog andere ARC vrienden op Caribische ankerplaatsen.

Geschiedenis
World Cruising Club organiseert oceaan zeilevenementen over de hele wereld.  De rally's zijn bedoeld voor de 'gemiddelde' cruiseboot en bemanning. Ze helpen mensen om hun droom te verwezenlijken: een lange tocht over de oceaan maken.

Het bedrijf werd opgericht door Jimmy Cornell na het succes van de allereerste ARC (Atlantic Rally for Cruisers) transatlantische rally in 1986.  Sinds Jimmy's pensionering in 1998 wordt het bedrijf geleid door Andrew Bishop.

World Cruising Club heeft een portfolio van zeilrally's die elk jaar plaats vinden:

 • ARC & ARC+ Kaap Verdes
 • ARC Europa
 • ARC Portugal
 • Wereld ARC
 • ARC Caribisch gebied 1500
 • ARC Bahama's
 • ARC VS
 • ARC DelMarVa
 • ARC Stille Oceaan
 • ARC Oostzee
 • Mouts Cruise

 

Auteur:

 • Kat

  Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: