VIDEO: Ocean Fifty, adembenemend sprinten naar de overkant

Ocean Fifty, adembenemend sprinten naar de overkant

Altijd spectaculairder, altijd sneller, altijd sterker! De Ocean Fifty klasse is in volle beweging en vertegenwoordigt één van de meest homogene klassen in de vloot van de Route du Rhum met bestemming Guadeloupe 2022. De acht deelnemende schippers zullen een helse strijd van iets meer dan tien dagen aangaan. Dat belooft een adembenemende sprint!

Let op, spanning gegarandeerd! Aan boord van de Ocean Fifty, wordt alles offshore uitvergroot, te beginnen met het besef van snelheid en vermogen. Deze 15,24 m lange en 15,24 m brede multihulls beloven veel plezier aan boord. Gilles Lamiré, één van de topfiguren in deze klasse, merkt dit elke keer als hij ermee zeilt: “Dit zijn zeer beheersbare, esthetische boten, relatief gemakkelijk te zeilen en ze zijn goed gemaakt. Benedenwind, onder gennaker, het is altijd fantastisch zeilen! De schippers overschrijden gemakkelijk 30 -en kunnen zelfs 40 knopen halen.”

Dit gegeven is de algemene ervaring van de acht schippers in de klasse die op 6 november vertrekt vanuit Saint-Malo. Iedereen draagt ​​bij aan de vitaliteit van deze klasse die op zijn beurt een nieuw tijdperk inluidt sinds de lancering van de Pro Sailing Tour twee jaar geleden.

Een nieuwe illustratie van het veelzijdige karakter van deze boten is de bemanning. Ze kunnen double handed en solo gehanteerd worden. Hun snelheid is indrukwekkend, dus is risico altijd aanwezig en de schippers zijn zich daarvan bewust. “We varen aan boord van boten waar het gevaar groot is, legt Sam Goodchild uit.

Acht inzendingen, acht kanshebbers!
In de Route du Rhum met bestemming Guadeloupe moeten alle sterren juist staan om de overwinning te kunnen claimen. Het is cruciaal om vanaf het begin waakzaam te blijven, om de gevaarlijke en strategische oversteek van de Golf van Biskaje te beheersen en vervolgens te beslissen over de meest voordelige aanpak - langs het noorden of langs het zuiden van de Azoren - voordat de fantastische passaatwinden inkicken. 

Lees verder onder de foto's.

Ocean FiftyOcean FiftyOcean Fifty

Vier jaar geleden arriveerde de top drie in één dag tijd: Armel Tripon (1ste, momenteel schipper van Les P'tits Doudous), winnaar 2014 Erwan Le Roux (2de, huidige Koesio) en Thibaut Vauchel-Camus (3de, Solidariteit in peloton – ARSEP). De drie schippers zullen alweer aan de start verschijnen ​​en ze zullen er alles aan doen om dit huzarenstukje te herhalen. Maar de concurrentie belooft hevig te worden. De winnaar van de laatste Transat Jacques Vabre, Sébastien Rogue (Primonial) zal ook aanwezig zijn. Ook de schippers die de eerste twee edities van de Pro Sailing Tour wonnen, Sam Goodchild (Leyton) en Quentin Vlamynck (Arkema), zijn van de partij.

Ook Gilles Lamiré (Groupe GCA-1001 Sourires), die vier Routes du Rhum op de teller heeft staan, en Éric Péron (Komilfo) die dit jaar het circuit ontdekt, ontbreken niet op het appèl. “Het niveau stijgt voortdurend en is bijzonder homogeen, onderstreept Gilles Lamiré. Het lijkt erg moeilijk om te zeggen wie er gaat winnen. Favoriet? Er zijn er acht! En dat voegt nog een extra dimensie toe aan de opwinding voordat deze intense sprint wordt gelanceerd!

Sam Goodchild (Leyton): “Onze voorbereiding is heel goed verlopen, maar zoals altijd willen we, net als alle andere zeilers, altijd meer tijd hebben. Op de Route du Rhum-Destination Guadeloupe willen we winnen en het doel is om de andere kant te bereiken door zo goed mogelijk te presteren. We varen op boten waar het gevaar een van de hoogste in de vloot is, waar er altijd veel dingen zijn om op te letten en vaak te repareren. Dit alles helpt om de prestaties van iedereen glad te strijken en dat maakt de race daarom zo open. We hebben het hele jaar door veel kunnen zeilen en dat helpt de banden, de kameraadschap tussen ons schippers te versterken.”

Gilles Lamiré (Groupe GCA-1001 Sourires): “De Route du Rhum is al jaren het ritme van mijn leven. Deze geweldige carrière heb ik deels te danken aan deze race. Als je gefinished bent, kun je alleen maar denken aan terugkomen en het opnieuw doen! We hebben het geluk deel uit te maken van een bloeiende klasse met snelle en moderne boten, getalenteerde schippers en races vol spanning. Door professioneler te worden is het niveau erg homogeen geworden. Iedereen kan winnen en het is bijzonder interessant. Er zijn zeer nauwe banden tussen ons allemaal, ook al zijn we concurrenten in de race. Ze zijn een klasse van enthousiastelingen met een diep respect voor elkaar.”
 

Bron: routedurhum.com
Foto's: ©Jean-Marie Liot

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: