Goofies winterzeilwedstrijden in Colijnsplaat van start met nieuwe gezichten

goofies race

De eerste goofies zeilwedstrijd van het seizoen 2022-2023 is afgelopen zaterdag weer traditioneel georganiseerd met een pittige westenwind van 20 knopen (in de pufjes iets meer) in het begin en aan het eind van de race iets minder wind.

De eerste Goofies zeilwedstrijd van het nieuwe winterseizoen 2022/23 kon gelukkig weer op de traditionele manier worden georganiseerd. Met persoonlijke aanmeldingen in het “aquarium” en een life briefing in de jachtclub.

Nieuwe gezichten
Omdat de vorige (tweede) generatie Goofen na jaren zorg voor de Goofiesrace met pensioen gaan, was er alvast een nieuwe ( 3e generatie) “burgemeester” die de toespraken hield en de briefing deed. Ook was er  al één nieuwe starter/finisher. Omdat de andere beoogde nieuwe starters/finishers deze maand verhinderd waren werd er voor de rest werd er nog een beroep gedaan op de vorige generatie Goofen. Volgende maand meer nieuwe gezichten. Volgend seizoen zullen er volgens planning geen 2e generatie Goofen meer meedoen en zijn alle taken en stokjes overgedragen . Vrijwilligers kunnen zich nog aanmelden voor een rol in de nieuwe bezetting.

De wedstrijd
Er stond zaterdag bij de start een fikse wind die samen met de stroom zorgde voor een knobbelige zee op de Oosterschelde. Vrij kort na de start nam de wind al wat af en nadat ook de stroom was gedraaid was er een rustiger zeetje met een pittige wind. De baan gaf de zeilers alle gelegenheid om hun kunde te laten zien en bezorgde de deelnemers een prima zeildag. Omdat het aantal zeilers in ORC/IRC B aanvankelijk erg gering was zijn deelnemers uit die groep mee gestart in de groep ongemeten A. Zij kregen een uitslag in Ongemeten A en in ORC/IRC B. Daarmee voeren ze met flinke competitie in ongemeten A en kregen ook een uitslag voor de overall resultaten ORC/IRC B in de Goofies serie.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van oktober 2022
ORC A
Winnaar in ORC A werd  Willem Johannesma  met de LETITGO 3 voor René Gommers met de OLYMPIX en Jaap van Oord met de RAYON VERT die derde werd.

IRC A
Ook in IRC A ging de overwinning naar Willem Johannesma  met de LETITGO 3 voor René Gommers met de OLYMPIX en Dirk Hellemans die met de PINTA 42 derde werd.

ORC B (geconstrueerde voorlopige uitslag)
Winnaar in ORC B werd de Arjan Zwart met de WATERZOOI voor Christophe Declercq met de LECAS en Don de Raad met de MAVI die derde werd.

IRC B
In deze klasse won Christophe Declercq met de LECAS voor Don de Raad met de MAVI.

ONGEMETEN A
In klasse  A won op basis van een voorlopige rating Christof Lamproye met de ENIGMA voor Christophe Declercq met de LECAS (een ORC/IRC boot) en Marc van Driel met de FAMOUS GULL 2 

ONGEMETEN B
Winnaar werd basis van een voorlopige rating de ONDINE van schipper Izaak Versluis voor de SOLEIL LEVAN van schipper Joeri Colman en schipper Marcel Minten met de VINTAGE.

De volgende Goofies zeilwedstrijd in Colijnsplaat is op 5 november 2022.

De geschiedenis
De oorsprong van de wedstrijden ligt in 1984 toen er een zeilrace werd gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassing van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden. Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”)  een vaste plaats op de –winter– wedstrijd kalender.

Inmiddels varen de beide oer Goofen niet meer en worden de wedstrijden georganiseerd door ander “Goofen” . Een derde generatie Goofen zal in de loop van de winter de taken geleidelijk overnemen.

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: