Route du Rhum 2022: Rhum Multi en Rhum Mono vloten doen geschiedenis herleven

Route du Rhum

De 30 schippers in de categorieën Rhum Mono en Rhum Multi die zullen deelnemen aan de Route du Rhum 2022 met bestemming Guadeloupe, bereiden zich voor op het beroemde soloparcours over de Atlantische Oceaan. Het is in deze kernklassen dat de echte avonturiers en ook de amateur soloschippers zitten. De strijd om de overwinning belooft hevig te worden. Deze zeilboten staan dan ook het dichtst bij de oorsprong van de race. 

De legende van de Route du Rhum begint in 1978 en sinds de allereerste editie nemen boten van alle categorieën deel. Nu, 44 jaar later, zijn er 30 solo racers - 16 in de Monohull klasse en 14 in de Multi klasse. Hierin vinden we ook de meest uiteenlopende ontwerpen en maten en schippers met de meest uiteenlopende ervaring en ambitie. 

De Mono's
Bezoekers aan Saint Malo kunnen tijdens de aanloopperiode van de race naar het Mono-dok gaan en de Pen Duick III bewonderen. Deze zal worden gezeild door Arnaud Pennarun, Kriter VIII (Wilfrid Clerton, locatie Cap au Cap). Ook de beroemde Red Cigar van Catherine Chabaud (Fomatives ESI Business Schoof voor Ocean As Common) ligt klaar ter bezichtiging. Onder de bekende gezichten bij liefhebbers van offshore-races zal ook Vendée Globe-racer Jean-Pierre Dick met zijn JP54 racen, omgedoopt tot 'Notre Méditerranée - Ville de Nice'.

De Multis, "de meest eclectische klasse"
In de Multi klasse belooft de race zowel spannend als competitief te worden. Charlie Capelle bereidt zich voor op zijn zesde Route du Rhum in deze meest eclectische klasse met boten van 39 tot 63 voet. Capelle, schipper van ACAPELLA-La Chaîne de l'espoir zegt: "Er is een mooie line-up met voormalige racers en verlichte amateurs". Onder hen bevindt zich ook de legendarische Philippe Poupon die in 1986 won en al vier deelnames op zijn naam heeft staan. Hij gaat racen met Pierre-1er, de boot waarmee Florence Arthaud in 1990 won.

In de Rhum Multi klasse zijn ook Marc Guillemot (Metarom MG5), Halvard Mabire (GDD) en Gwen Chapalain (Guyader - Savéol) van de partij. Roland Jourdain, tweemaal winnaar van de Route du Rhum (2006 en 2010), doet mee met een catamaran die pas dit jaar is gelanceerd. Zijn boot, We Explore, is gemaakt van 50% vlasvezel, een duurzame, milieuvriendelijke innovatie. Etienne Hochedé zal extra blij zijn dat hij aan de start verschijnt nadat zijn trimaran PIR2 in juli bij Cornwall kapseisde. Hij heeft dag en nacht gewerkt om op tijd klaar te zijn.

Uit Saint Malo is er Julien Reemmers (Fédération du commerce en pays de St Malo) in Mono Rum, Loïc Escoffier (Lodigroup) en Fabrice Payen (Ille-et-Vilaine Cap vers l'inclusion) in Rum Multi. Uit Guadeloupe neemt Willy Bissainte (Tradisyon Gwadloup) voor de derde keer deel aan de race.

Quotes
Catherine Chabaud (Formatives ESI Business Schoof voor Ocean As Common):

"Sinds ik 20 jaar geleden ben gestopt met racen, heb ik me toegelegd op duurzame ontwikkeling, energietransitie en alle zaken die met de zee te maken hebben. Maar hoe meer ik over de zee praat, hoe minder ik de kans krijg om te gaan zeilen. En dus wil ik mijn liefde voor de zee herontdekken, mijn intimiteit met de oceaan en het geluk om alleen op mijn boot te zijn. Zo kan ik alle initiatieven die ik neem voor het Europees Parlement in de schijnwerpers zetten. Aangezien ik eind november mijn 60e verjaardag vier, wil ik deze nieuwe uitdaging echt aangaan".

Roland Jourdain (We Explore):

"Het is heel ontroerend om terug te keren naar de Route du Rhum die al heel lang deel uitmaakt van mijn leven. Het idee is niet om de snelste maar wel de properste te zijn op milieugebied. Ik hoop te kunnen laten zien wat er mogelijk is en de weg te openen. De wereld is aan het veranderen en het lijkt essentieel dat de offshore-racerij op dit gebied een baken is. De boot is daarom voor 50% gebouwd van vlasvezel, dus een hectare vlas, wat nog nooit is gedaan voor zo'n grote boot. Het is een beetje een reis op onbekend terrein, maar de uitdaging is heel spannend. En ik vind het leuk om in de categorie maatjes en bekenden te vinden die ik al vele jaren ken.”

Charlie Capelle (ACAPELLA-La Chaîne de l'espoir):

"Ik ga voor de zesde keer deelnemen aan de Route du Rhum. En het is altijd heel bijzonder, een droom in de eerste plaats en een investering in alle andere opzichten, zowel persoonlijk, financieel als fysiek. Er is altijd een beetje vrees bij de start met die enorme drukte en de boten om ons heen. Het veld is bijzonder leuk binnen de Rhum Multi, er zijn verlichte amateurs en voormalige racers. Ik heb niet meer druk dan de anderen, maar ik weet dat het risico iets groter is aan boord van een 38-voeter, het is altijd ingewikkelder als je te maken krijgt met slecht weer. Ik heb de kans om elk jaar met dezelfde boot te vertrekken. Qua carbon footprint ben ik een van de beste!"

Over de Route du Rhum - Bestemming Guadeloupe
La Route du Rhum-Destination Guadeloupe werd in 1978 opgericht door Michel Etevenon en wordt beschouwd als de koningin van de transatlantische soloraces. De race verbindt al 44 jaar Saint-Malo in Bretagne met Pointe-à-Pitre in Guadeloupe. Zij brengt de grootste oceaanracevloot van alle niveaus op dezelfde startlijn bijeen. Deze transatlantische koers over een afstand van 3542 mijl is legendarisch geworden. De unieke magie ervan is vooral te danken aan de verschillende klassen en de mix van deelnemers. Enkele van de beste soloracers in de zeilwereld, professionals en amateurs, komen om de 4 jaar samen om te proeven van "de magie van de Rhum".

Op 6 november 2022 gaat deze legendarische race opnieuw van start en een breed publiek van fans en volgers wordt hierdoor aangesproken. Zij krijgen de kans om te dromen en de verwondering te delen bij de soloracers die klaar staan om de zee op te gaan en de Atlantische Oceaan te trotseren.

OC Sport Pen Duick
OC Sport Pen Duick is de Franse dochteronderneming van de OC Sport groep die voornamelijk offshore race evenementen organiseert. De groep is opgericht om de sportcampagnes van Eric Tabarly enerzijds en Dame Ellen MacArthur anderzijds, beiden emblematische figuren van de internationale sport, te beheren. De groep houdt trouw aan de geest en de waarden die deze pioniers dierbaar waren: het beleven en delen van unieke ervaringen met het publiek, de atleten en de partners.

De groep is van oudsher betrokken bij de offshore-races en heeft een unieke expertise ontwikkeld op het gebied van professioneel zeilen, gebaseerd op expertise in het beheer van zeilteams en de organisatie van de meest prestigieuze races (Route du Rhum - Bestemming Guadeloupe, De Transat CIC, La Solitaire du Figaro, de Transat Paprec, ARKEA ULTIM CHALLENGE - Brest...).

OC Sport is een onderneming van de Telegram Group.

 

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: