Drimmelen weer volop in de race

Drimmelen weer volop in de race

Afgelopen zondag 6 november is de eerste wedstrijddag van de winterserie 2022/2023 in Drimmelen gezeild. Er was weer sprake van een goed gevuld wedstrijdveld van bijna 40 zeilboten in alle soorten en maten. Gelukkig bereikte de wind niet de voorspelde vlagen van 28 knopen waardoor alle geplande wedstrijden in de diverse klassen gevaren konden worden.

Na de ORC start lag de Whitbread 30 Enzo gelijk op kop, achtervolgt op 1 bootlengte door de Bavaria Westenwind, de Ultimate 27 Never Ready en de Archambault 31 Csi Rakker. De First 31.7 Due moest in de achtervolging vanwege een individuele terugroep. Eigenlijk bleven deze vier boten voor het eerste deel van de race op de Amer in een felle strijd, op een afstandje gevolgd door de backpack. Echter na de boei naar de Nieuwe Merwede pakte de Csi Rakker de leiding op dit ruime windse rak, mede door een doeltreffende hijs van de spinnaker. Uiteindelijk finishte de Csi Rakker als eerste, achtervolgt door de Westenwind en de Enzo. Op handicap werd echter de Jeanneau Sun Fast 32i Cool n’ Fast van Theo van de Lande eerste.

De Sportbotenklasse
In de Sportbotenklasse was bij de eerste start de Pro 25 Pink Panther de enige die zijn gennaker wist te hijsen, terwijl er sprake was van een licht aan de winds rak.  Na wat gedoe werd de gennaker weer naar binnen gehaald en toch als eerste de finish gepasseerd. Tweede werd de Melges 24 Hungry Heart. De Melges werd een week voorafgaand aan de race nog geprepareerd aan de onderzijde door kersverse eigenaar Roel van Rijckevorsel. Roel voer voorheen met zijn Jod 24 altijd ook vooraan mee in zijn klasse.  De tweede race werd gewonnen door de Cork 1720 Friends.

De Sport Spinnakerklasse
In de Sport Spinnakerklasse was het wederom de oudgediende J/22 Beelenkamp Ontwerpers die de eerste plek haalde op handicap. De Platu 25 van Koen de Nooijer was in de eerste wedstrijd als eerste over de finish gegaan overigens. In deze klasse voeren J/22’s, maar ook een Hunter 707, een J24 en bijvoorbeeld een Sprinta Sport zijn vertegenwoordigd in deze competitieve klasse.

De vrije jongens
Bij de vrije jongens was er sprake van totaal 17 inschrijvers. Deze klasse blijft voor veel enthousiasme zorgen op en naast het water. Vermeldenswaardig is Bert van der Hoeff met zijn H-boat Maggie. Bert heeft in het verleden al vaker laten zien van alle weermarkten thuis te zijn. Ook vandaag, met veel windvlagen en windschiftingen, wist hij met zijn snelle Maggie in het kielzog te blijven van de Jeanneau 29.1 Pino 2.0 en op handicap de race te winnen. De Pino 2 bemanning was achteraf nog steeds in opperbeste stemming, typerende voor de gezellige Brabantse aftersail in de kantine van Wsv  Biesbosch.  In de tweede vrije jongens klasse (Sw-rating) was het Jurgen van Aken met zijn Tirion 21 Team MJZ die de eerste prijs in ontvangst mocht nemen. De prijzen werden overigens voor deze wedstrijddag ter beschikking gesteld door dag sponsor Insails uit Made.

Op zondag 27 november 2022 is de tweede wedstrijddag in Drimmelen. Door het gegeven dat er altijd 1 wedstrijddag aftrek is in de serie blijft de mogelijkheid om nog in te stromen met je zeilboot als deelnemer.

Tekst Theo Bakker
Foto: Theo Bakker

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: