Jachtlul van het jaar: Stem nu mee voor de Sailing Awards categorie die we nog missen

Jachtlul van het jaar

De Sailing Awards zijn een organisatie van Belgian Sailing in samenwerking met FFYB en WWSV. Er zijn zes categorieën. Wij missen echter de categorie “Jachtlul van het jaar”.

Waarom Jachtlul van het jaar?

De belangrijke categorie van “Jachtlul van het jaar” kan er mede voor zorgen dat wedstrijdzeilen een gentleman sport blijft. We beschrijven hieronder even het concept maar het staat u vrij om dit begrip op Facebook verder aan te scherpen.

Letterlijk is een "Gentleman's Game" een sport of spel gespeeld op een gentlemanly manier. Voor wedstrijdzeilen betekent dit volgens ons:

 1. Geef je gegevens correct en eerlijk op bij het aanvragen van je meetbrief.
 2. Zeil in de juiste klasse volgens je niveau. 
 3. Claim nooit een overwinning waar je geen recht op hebt: probeer zoveel mogelijk de protestkamer te vermijden maar als je daar toch onverhoopt terecht komt: Lieg. Dan. Nooit.
 4. Vraag nooit aan je bemanning om je fouten of overtredingen te verdoezelen of te verzwijgen als je naar de groene tafel moet.
 5. Probeer nooit zeilers die onderweg zijn naar een protestcomité met voorbedachten rade op te houden wanneer er een tijdslimiet is opgesteld.
 6. Maak je een grove fout tijdens het zeilen, trek je dan zelf terug tijdens de wedstrijd en wacht niet op anderen om je op die fout te wijzen. Dit geldt ook voor een organisatie. Maak je als bestuurslid een zware fout, neem dan zelf je ontslag.
 7. Heb respect voor de wedstrijdorganisatie en sponsoren en lift niet goedkoop mee op hun inzet. Ga daarom naar prijsuitreikingen en erken de winnaars, organisatie en sponsors.
 8. Help je tegenstanders in nood zelfs al gaat dit ten koste van je eigen resultaat.


Onze top 5  nominaties voor de titel “Jachtlul van het jaar” zijn:

1. Bob de Paepe: liet als secretaris van de Antwerp race VZW € 50.000 uit de kas verdampen nadat hij in de val liep door een phishing e-mail maar slaagde er toch in om vervolgens zonder mandaat van de RvB dit jaar opnieuw een bankkaart te verkrijgen bij dezelfde bank (Argenta, rechtszaak is lopende) om betalingen te doen voor de Antwerp Race VZW. Dit alles op eigen initiatief. Daarvoor verdient hij met stip de titel jachtlul van het jaar.

2. Roland Clayes: slaagt erin om na 25 jaar wedstrijdzeilen nog steeds in de instapklasse cruiser rating (CR) te vertoeven en bovendien zijn zeiljacht NRJ ball uit te rusten met wedstrijdzeilen waar menig IRC en ORCi racer jaloers op zou zijn.

Last but not least verdient hij deze nominatie omdat hij foutieve en te kleine zeilmaten opgeeft om zo een voordeliger rating op zijn CR-meetbrief te verkrijgen. Dit tot grote ergernis van zijn opponenten die dit met lede ogen moeten aanschouwen.

3. Comité van Experten die de laureaten van de Sailing Awards zal selecteren: omdat bij het horen van het begrip expert onze tenen al beginnen te krullen. Vroeger moest je minstens vijf jaar studeren en een ton aan praktijkervaring bezitten alvorens je voor deze titel in aanmerking kwam. Tegenwoordig is één publicatie in de nationale pers al voldoende.

Dit gezegd zijnde zouden wij erg graag zien dat het comité van experten uit de grijze rivier der vergetelheid treedt al was het maar om te staven of Belgian Sailing niet nèt iets te veel in de verleiding komt om gewoon zijn eigen geprefereerde shortlist erdoor te drukken.

Uit goede bron (Belgian Sailing bestuurslid) vernemen we dat in het verleden meerdere zeilers die genomineerd waren botweg geweigerd werden omdat ze niet in het kraam van de federatie pasten.

4. Rudi Persoons: omdat hij als toenmalige voorzitter van de KLYC het einde van de Jachthaven van Antwerpen en bij uitbreiding de Antwerp Race aankondigde.

5. Eddy Lekens: omdat hij als stichter en hoofdredacteur van ClubRacer al meer dan 20 jaar de grootste en ergerlijkste betweter van de zeilsport in de Benelux is.


Wij staan ook altijd open voor debat en wederwoord.

Auteur:

 • Ice

  Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: