120 boten ingeschreven voor 2022 Rolex Sydney Hobart Yacht Race

120 boten ingeschreven voor 2022 Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Meerdere voormalige winnaars, internationale deelnemers en een recordaantal doublehanded deelnemers voeren een sterk contingent van 120 boten aan. De 2022 Rolex Sydney Hobart Yacht Race begint in Sydney Harbour om 13.00 uur (AEDT) op maandag 26 december.

Op vrijdag 28 oktober sloot de inschrijving voor de 77ste editie van de Rolex Sydney Hobart. De Cruising Yacht Club of Australia, de organisator van de race, verwelkomt voor het eerst sinds 2019 een echt internationale vloot.

Vier 100-voets maxis zullen de strijd om de Line Honours leiden. John Winning Jr heeft de VPLP 100 Andoo Comanche gecharterd, die al drie keer de Line Honours heeft gewonnen, waaronder een huidig race record in 2017 voor Jim Cooney en Samantha Grant.

Mark Bradford zal de Reichel/Pugh 100 Black Jack van Peter Harburg, de Line Honours-winnaar van 2021, schipperen. Hamilton Island Wild Oats, die het record voor de meeste Line Honours-overwinningen (9) in handen heeft, keert voor het eerst sinds 2019 terug in de race, met Mark Richards opnieuw aan het roer van de Reichel/Pugh 100 van de familie Oatley, voorheen Wild Oats XI. 

Christian Beck's Juan-K 100 LawConnect - een Line Honours winnaar voor Anthony Bell als Perpetual LOYAL in 2016 - zal proberen te winnen, nadat hij vorig jaar als tweede over de lijn ging. 

Internationale vloot
Boten en deelnemers zullen van over de hele wereld komen om de 628 zeemijl lange race aan te gaan, onder meer uit Duitsland (Orione), Groot-Brittannië (Sunrise), Hongarije (Cassiopeia 68), Nieuw-Caledonië (Eye Candy en Poulpito), Nieuw-Zeeland (Caro) en de VS (Warrior Won).

Caro en Warrior Won maken deel uit van wat een langverwachte strijd wordt tussen de 52-voeters, waaronder Matt Allen's Botin 52 Ichi Ban, die in 2021 een derde Tattersall Cup-record won, en een andere voormalige winnaar, Craig Neil's TP52 Quest (winnaar als Quest in 2008 en Balance in 2015).

Andere 52's om in de gaten te houden zijn de TP52 Celestial van Sam Haynes (tweede overall in 2021), Gweilo, KOA, Maritimo, Patrice, Smuggler en Zen.

De Farr 43 Wild Oats, overall winnaar voor Roger Hickman in 2014 als Wild Rose, zal worden geschipperd door Brett Eagle.

Chutzpah, Midnight Rambler, Sail Exchange en White Bay 6 Azzurro zijn enkele van de sterke kanshebbers in de 30-40-voet range.

Sean Langman's 9-meter Ranger Maluka, geschipperd door zijn zoon Peter, is de kleinste boot in de vloot. Zij is een van de zes boten van minder dan 10 meter lang.

Doublehanded divisie uitgebreid tot 22 boten
Na een succesvolle introductie in de 2021 Rolex Sydney Hobart is de doublehanded divisie dit jaar uitgebreid tot 22 boten.

Tweehandige deelnemers kunnen dit jaar meedingen naar de Tattersall Cup.

De S&S 34 Crux van Carlos Aydos (co-schipper Peter Grayson) was één van de opvallende deelnemers in 2021 en eindigde als tweede in de Tweehandige Divisie.

Crux is in goede vorm en eindigde onlangs als vierde overall achter Andoo Comanche, URM Group en Moneypenny in de Tollgate Islands Race.

"Het is echt cool om te zien dat we het aantal tweehanders hebben uitgebreid," zei Aydos. "Ik zou graag zien dat de tweehandige vloot blijft groeien.”

De 2022 Rolex Sydney Hobart Yacht Race begint in Sydney Harbour om 13.00 uur (AEDT) op maandag 26 december.

Om de volledige lijst van deelnemers te bekijken klik hier

Bron: Rolexsydneyhobart.com
Foto: Andrea Francolini

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: