De Sailing Awards: Onze favorieten

Moana zeilteam

De Sailing Awards zijn een organisatie van Belgian Sailing in samenwerking met FFYB en WWSV. De Sailing Awards willen de beste prestaties in een aantal categorieën honoreren en de watersport op een positieve manier in de kijker zetten bij de nationale pers.

Een paar toppers zoals de kerstrace, een Goofy en een enkele clubwedstrijd hier of ginder niet te na gesproken zit het zeilwedstrijdseizoen 2022 er zo goed als op. En of we genoten hebben! Een bijna coronavrij zeilseizoen, dat we dat eindelijk opnieuw mochten beleven verdient op zich al een nominatie. Maar goed, terug naar het hoofdthema van dit artikel: “De Sailing Awards”

De Sailing Awards worden uitgereikt in zes categorieën:

 • Sailor of the Year (Man),
 • Sailor of the Year (Woman),
 • Talent van het jaar (-19 jaar - alle disciplines),
 • Yachting Manager of the Year,
 • Surfer of the Year ,
 • Team of the Year

Disciplines die Belgian Sailing vertegenwoordigt:
Belgian Sailing vertegenwoordigt als nationale federatie vijf disciplines:

 • zwaardboten,
 • multihull,
 • zeiljachten,
 • windsurfen
 • kitesurfen.

Elke zeiler komt in aanmerking
De procedure werd op 1 november gelanceerd en de clubs, klassen en watersporters kunnen zelf hun kandidaten nomineren!

Je kan dus zelf je eigen zeilsporter in de kijker plaatsen. Wie je maar wil, elke zeiler komt in aanmerking voor een nominatie. Daarbij gaat het niet alleen om prestaties op het podium. Ook mooie prestaties op lokaal niveau of in een bijzondere klasse kunnen aan bod komen en dat voor alle disciplines die onder de koepel van Belgian Sailing vallen zoals onder andere: zwaardboten, multihull, zeiljachten, G-sport, windsurfen, golfsurfen, kitesurfen en wingfoilen.

Nomineren kan tot en met 30 november via dit webformulier
Geef de naam van de zeiler of het team, zijn/haar verdienste en jouw motivatie door voor deze nominatie en klaar is kees.

De Shortlist
Vervolgens wordt een shortlist opgesteld van waaruit een comité van experten de laureaten zal selecteren.

Vanaf half december kan het publiek zijn stem laten horen voor de verkiezing "Personality of the Year" en dit over alle categorieën heen. De promotie daarvoor begint half december.

Natuurlijk vinden wij daar één en ander van en wel het volgende:

 • Dat jachtzeilen een beetje in een verdomhoekje zit en dat steeds dezelfde namen jaar na jaar in de kijker worden geplaatst.
 • Dat er nog één en ander ontbreekt en kan bijgeschaafd worden aan die Sailing Awards… ( leest u in een volgend artikel, stay tuned).

Ons voorstel:
Sailor of the Year (Man):

 • Jonas Gerckens: tja geen enkele andere Belg zeilt op zulk hoog niveau in de Class 40, doet mee aan de Route du Rhum met winstkansen én heeft bovendien een bijzonder indrukwekkend palmares.
   
 • Glenn De Brouwer: wint met zijn Diabolic het Spaans offshore Race Circuit 2021 en zeilt al jaren op hoog niveau in België, Nederland en aan de Middellandse Zee.

  Nico Devos en Glenn De Brouwer

  Dit jaar werd hij overall tweede in Spaans offshore kampioenschap en ook tweede double handed. In 2021 won hij deze competitie maar kreeg hij geen erkenning door WWSV. Hij werd bovendien tweede in de Conde Godo een voorbereidingswedstrijd voor het Double Handed WK in 2023. Dit jaar won hij ook Ruta De La Sal en misschien ook het Catalaans kampioenschap.

Sailor of the Year (Woman):
Eline Verstraelen: omdat ze voornamelijk op eigen kracht en met steun van broer en ouders op hoog niveau is beginnen presteren. Eline won al eerder de trofee jeugdzeiler van het jaar. Dit jaar won ze het wereldkampioenschap U21 in de ILCA 6 klasse (de vroegere Laser Radial klasse).

Eline Verstraelen

Yachting Manager of the Year,
Jonas Gerckens: slaagt erin om Volvo Cars aan zijn Class 40 project te verbinden en dat voor meerdere jaren. Organiseert de PR en blijft met beide voeten aan de grond zonder kapsones.

class 40 Volvo Jonas Gerckens

Team of the Year:
Moana zeilteam: wint het Europees kampioenshap IRC. Ze zeilen al 25 jaar voor het overgrote deel met hetzelfde team (familie en vrienden) waardoor ze het cruiser-racer zeilen in België ten volle uitstralen. Voor hen was deelname in de kleinzeilerij geen basis voor de goede prestaties. Een continue goede bootvoorbereiding was dat wel.

Tip: open een incognitovenster in je browser, registreer met een oneindig aantal google adressen (gratis) en nomineer zoveel je wil ;). Je kan natuurlijk ook altijd een aantal Chinezen inhuren, dat kost je 50 dollar maar dan heb je ook wat.

(voor alle duidelijkheid: dit hebben we een aantal jaren geleden al aan de organisatie gemeld)

Auteur:

 • Kat

  Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: