Nederlandse nominaties voor de Zeiler van het Jaar 2022

De Stichting ZeilTrophy heeft de genomineerden bekend gemaakt die kans maken op de jaarlijkse zeilprijzen. De uitreiking voor 2022 vindt plaats tijdens het Zeiler van het Jaar Gala op 20 december in het Scheepvaart Museum te Amsterdam.

De Stichting ZeilTrophy heeft de genomineerden bekend gemaakt die kans maken op de jaarlijkse zeilprijzen. De uitreiking voor 2022 vindt plaats tijdens het Zeiler van het Jaar Gala op 20 december in het Scheepvaart Museum te Amsterdam.

Het Zeiler van het Jaar Gala is een samenwerking van de Stichting ZeilTrophy en het Watersportverbond, en wordt mede mogelijk gemaakt door Allianz en Musto. Het is een moment in het jaar waarop de zeilwereld bij elkaar komt, de zeilsport wordt gevierd en hoogtepunten van het jaar worden geëerd. In totaal heeft de Stichting ZeilTrophy meer dan 150 aanmeldingen voor kandidaten ontvangen voor de vier trofeeën.

De genomineerden zijn:

Odile van Aanholt en Annette Duetz

Odile van Aanholt en Annette Duetz
Het duo vaart pas sinds begin dit jaar samen in de 49er FX en wist in korte tijd een indrukwekkende lijst aan overwinningen op te bouwen. Dit jaar eindigden zij op de eerste plek in de Hempel World Cup edities op Palma (Trofeo Princesa Sofia) en in Almere (Allianz Regatta), het EK in Denemarken en het WK in Canada. Odile wist hiermee haar wereldtitel én Europese titel te prolongeren. Voor Annette was het haar derde wereldtitel en ze is daarmee in haar eentje recordhouder in het aantal gewonnen WK's in deze klasse. Daarnaast werden Annette en Odile dit jaar genomineerd voor de prestigieuze prijs World Sailor of the Year.

Bart Lambriex en Floris van de Werken

Bart Lambriex en Floris van de Werken
Dit team is aan hun tweede seizoen bezig in de 49er en dat leverde hen de tweede wereldtitel op rij op, ditmaal in Canada. Op het EK in Aarhus in Denemarken werden zij tweede. Zij wonnen daarnaast de Hempel World Cup Allianz Regatta in eigen land. Ook Bart en Floris werden dit jaar genomineerd als World Sailor of the Year.
 
Beide teams laten zien dat ze in staat zijn om constant op hoog niveau te presteren. De druk om als regerend wereld- of Europees kampioen prestaties te bestendigen, mag niet onderschat worden.

De Flyer trofee

Deze Trofee is voor het talent of het team onder 21 jaar dat het afgelopen jaar een bijzondere prestatie heeft geleverd in de zeilsport. Het publiek in de zaal bepaalt wie de winnaar wordt. De genomineerden zijn:

Max Castelein
Hij is de kersverse wereldkampioen op de IQ Foil onder 21 en werd tweede op het EK. Ook bij de Trofeo Princesa Sofia behaalde hij de tweede plaats onder 21 en de 9e plaats overall. Hij heeft dit jaar de High Potential status gekregen van NOC*NSF. Die status wordt door NOC*NSF toegekend aan een sporter die een “buitengewoon perspectief heeft op een snelle aansluiting bij de mondiale top-8.”

Paul Hameeteman
Hij is Europees kampioen in de ILCA-7 klasse onder 21 en wereldkampioen in de WASZP onder 20. Hij weet in een sterke vloot zich op hoog niveau te handhaven. Helaas kon Hameeteman niet op het WK varen vanwege een gebroken pols. 

De Coach van het Jaar Trofee

Deze Trofee is voor de coach die zijn of haar sporter(s) in 2022 tot zeer bijzondere prestaties wist te begeleiden. Voor deze Trofee bepaalt het publiek in de zaal wie de winnaar wordt. De genomineerden zijn:

Rick Peacock
Hij coacht de heren 49er FX en wist dit nieuwe team in korte tijd aan de top te krijgen. Hij is dit jaar overigens nog zelf wereldkampioen geworden in de Musto Skiff klasse.
 
Kaj Böcker
Kaj Böcker is coach van de 49er FX dames en goed voor een tweede gouden medaille op rij op een WK en EK. Dit laat zien dat hij met wisselende teams constante kwaliteit naar boven weet te halen.

De Maas Trofee

Dit is een oeuvreprijs voor een persoon/personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft/hebben gemaakt voor de zeilsport. De jury kent de Maas Trofee rechtstreeks toe zonder nominaties.

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: