Ongemeten zeilen in Colijnsplaat: als winnen belangrijker wordt dan deelnemen

Zeilen vanuit Colijnsplaat

Zeilen in Ongemeten in Colijnsplaat is het onderwerp van veel discussie onder de zeilers. Deze klasse is speciaal ontworpen voor beginnende zeilers zonder meetbrief die zo, op een eenvoudige manier, eens een wedstrijdje kunnen meepikken. Helaas is deze ongemeten groep nu verworden tot een amalgaam met een beperkte groep beginners en een hoop ervaringsdeskundigen die willen laten zien wat ze in hun mars hebben.

Van een spannende en uitdagende eenheid voor nieuwelingen is deze ongemeten groep nu voor een groot deel gevuld met zeilers die gemakkelijk zouden kunnen doorstromen naar de ORC/IRC- klasse, waar ze pas écht kunnen laten zien hoe goed ze zijn in het officiële ratingsysteem.

Wie zijn deze hardnekkige, ongemeten zeilers en wat drijft hen?

IRC/ORC belangrijke maar ontzettend moeilijke stap
Veel zeilers in de Ongemeten klasse hebben hun oog wel degelijk laten vallen op de ORC/IRC klasse en hopen ooit om door te kunnen stromen naar dit hogere niveau. Het is immers een belangrijke stap in hun carrière als zeiler, omdat het officiële ratingsysteem veel uitdagender is en ze hier waarlijk kunnen laten zien hoe goed ze echt zijn. 

Helaas is de transitie van Ongemeten naar de ORC/IRC-klasse ontzettend moeilijk. Velen willen wel, maar kunnen of liever mogen de stap niet zetten. In IRC/ORC zeilen is het summum, het toppunt van wat je in de zeilerij kan bereiken.

Om mee te kunnen doen aan de wedstrijden in deze beruchte klasse, moeten zeilers over een goede fysieke conditie beschikken en ervaring hebben met zeilen op hoog niveau. Het is ook belangrijk om goed te kunnen navigeren om moeilijke, tactische beslissingen te kunnen nemen onder zware druk. 

Je komt er ook niet zomaar in. Je kandidatuur moet eerst voor een commissie verschijnen, waarna wordt gekeken of je over voldoende ervaring en competentie beschikt om in deze top-klasse te mogen meedraaien. Tot slot moet je een praktijkexamen afleggen en we weten uit goede bron dat het zéér moeilijk is om hiervoor te slagen.

Zeilen in IRC/ ORC is dan ook weinigen gegeven. Eén blik op de grootte van de klassen in IRC/ORC zegt genoeg. Velen voelen zich geroepen, slechts weinigen zijn uitverkoren!

De aanvragen om tot deze topklassen te mogen behoren blijven dan ook binnenstromen via de verschillende clubs. Helaas worden op dit moment zowat alle aanvragen afgewezen. Haast niemand slaagt erin om de overstap naar het uitmuntende clubje der IRC/ORC topzeilers te maken.

Quod Non.

Relatief eenvoudige overstap
De realiteit is natuurlijk anders. Dat er momenteel veel onvrede heerst onder de deelnemers in Colijnsplaat komt natuurlijk omdat heel wat zeilers meedoen in een klasse waarin ze gewoonweg niet thuishoren terwijl de overstap naar ORC/IRC relatief eenvoudig is. 

Het feit dat heel wat zeilers zich inschrijven voor een beginners klasse en vervolgens goed presteren leidt tot oneerlijke concurrentie en ongelijke kansen. Sommige zeilers doen dit bewust om er voordeel uit te halen (silverwarehunters), terwijl anderen het onopzettelijk doen omdat ze hun eigen prestaties niet goed kunnen inschatten, uit gewoonte of omdat ze niet goed op de hoogte zijn van het ratingsysteem. In alle gevallen leidt dit tot onvrede en frustratie bij de andere deelnemers.

Verschillende manieren om dit probleem aan te pakken
Er zijn een aantal manieren waarop we het beste kunnen omgaan met silverware hunters, of zeilers die meedoen in een klasse waarin ze niet thuishoren om gemakkelijker te kunnen winnen. Zowel de clubs als de zeilers dragen hierin verantwoordelijkheid. 

Een van de efficiëntste instrumenten is door middel van communicatie en educatie. Door zeilers beter inzicht te geven in hun eigen prestaties en in het ratingsysteem waarin ze functioneren, kunnen ze zich bewust inschrijven voor de juiste klasse en komen ze minder in de verleiding om te proberen er een voordeel uit te halen. Sociale controle is hier belangrijk. Spreek zeilers hierover persoonlijk aan. 

Ook voor de organiserende clubs is er werk aan de winkel. Het kan bijvoorbeeld helpen om strenger toe te zien bij de inschrijvingen voor zeilwedstrijden. Door ervoor te zorgen dat zeilers zich alleen inschrijven voor de klasse waarin ze thuishoren, en hiervoor duidelijke en transparante regels op te stellen, kan oneerlijke concurrentie worden voorkomen. 

Tot slot kan het ook helpen om de gevolgen van het meedoen in een klasse waarin je niet thuishoort duidelijk te maken. Dit kan door middel van een waarschuwing of een beperking op het aantal zeilwedstrijden in de toekomst. Door de gevolgen duidelijk te maken, kan het de silverware hunters afschrikken.

Waarom het belangrijk is om dit probleem op te lossen
Het is belangrijk om deze kwestie aan te pakken, omdat oneerlijke concurrentie en ongelijke kansen niet alleen leiden tot onvrede onder de zeilers, maar ook tot een uiteindelijk afname van het enthousiasme voor de sport en dus het aantal deelnemers in de beginnersklasse. Als de betere schepen naar IRC/ORC gemeten (moeten) komen, is de drempel lager voor de beginners die in ongemeten willen starten. Door te zorgen voor eerlijke en gelijke kansen voor alle zeilers, kan de zeilsport blijven groeien en kan iedereen genieten van de uitdagingen en voldoeningen die ze ons allen biedt. 

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: