Zeilers weerbericht weekend 19-20 februari 2022

Weerkaart vrijdag 18 februari 2022

Stormachtig weekend. Via een sterke westelijke stroming ten noorden van het Azorenhoog wordt de één na de andere diepe frontale depressie richting Europa gestuurd.

De kern van de stormdepressie Eunice (970 hPa) ligt deze middag om 12utc over het noorden van Engeland en trekt vervolgens over de Noordzee en bevindt zich om middernacht reeds over de Baltische Staten. Ten zuiden van deze kern ontwikkelt er zich een zeer sterk windveld dat deze namiddag en avond over onze regio trekt. Hierbij verwachten we zware storm (windkracht 10) op zee met zeer felle rukwinden. Gedurende de rest van deze voorspellingsperiode stuurt een sterke westelijke stroming ten noorden van het Azorenhoog de één na de andere diepe frontale depressie over Noordwest-Europa. Dus ook de volgende dagen mogen we ons aan zeer onstuimig weer verwachten.

Zaterdag 19 februari wisselen zon en wolken elkaar af, na de middag wordt het tijdelijk zwaarbewolkt tot betrokken met matige regen of buien. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 8°C. Minima rond 5-6°C.

Wind op zee: Harde wind (28-33 kt) uit WZW, tijdelijk krimpend naar ZZW en toenemend naar stormachtig (34-40 kt). Golven rond 2.6m, toenemend naar 2.8m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit WZW, tijdelijk krimpend naar ZZW en toenemend naar krachtig tot hard (25-30 kt). Golven rond 2.0 m afnemend naar 1.4 m.

Rukwinden: Tot 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Weerkaart zaterdag 19 februari 2022

Zondag 20 februari is het zwaarbewolkt tot betrokken met af en toe regen of motregen. In de loop van de namiddag wordt het droger en klaart het op. 's Avonds vallen er enkele buien. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 10°C. Minima rond 7°C.

Wind op zee: Stormachtige wind (34-40 kt) uit W, ruimend naar NW en afnemend naar krachtig tot hard (25-30 kt). Golven rond 3.4 m, afnemend naar 2.7 m.

Wind aan de kust: Krachtige wind (22-27 kt) uit ZW, ruimend naar W toenemend naar hard (28-33 kt). Golven rond 1.6 m, toenemend naar 2.4 m.

Weerkaart zondag 20 februari 2022

Rukwinden: Tot 55 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is onstabiel.

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: