Jonas Gerckens zeiler van het jaar 2021

Jonas Gerckens

‘De Sailing Awards’ is de niet te missen afspraak voor de zeilwereld in België. Op dit Belgian Sailing (Belgische zeilfederatie) evenement worden verschillende awards uitgereikt, waaronder de prestigieuze ‘Sailor of the Year Man’-award.

De titel ‘Sailor of The Year Man 2021’ werd toegekend aan Jonas Gerckens, Volvo-schipper in het offshore zeilen. Hij won deze prestigieuze titel ook al in 2018, 2017 en 2013. De titel ‘Sailor of the Year’ is meer dan een trofee; het is een beloning die een zeiler in de kijker zet voor het afgelopen jaar, maar in ruimere zin ook voor zijn hele carrière.

“Ik ben trots en blij met deze titel van Belgische zeiler van het jaar 2021.

Hij ligt mij bijzonder na aan het hart vanwege zijn geschiedenis en nationale uitstraling. Met deze 4e titel van ‘Belgische zeiler van het jaar’ treed ik in de voetsporen van de legendarische Sebbe Godefroid wat het behalen van de titel betreft. Dat motiveert mij des te meer om goed te blijven presteren en de Belgische kleuren te blijven verdedigen op de wereldzeeën! De medailles op het Europees kampioenschap en het wereldkampioenschap in 2021 met de Red Dolphins, maar ook de top 5 met de Volvo164 in de Transat Jacques Vabre zouden echter onmogelijk zijn geweest zonder mijn team en mijn partners. Deze trofee is daarom ook voor hen!”

Jonas Gerckens

In 2021 behaalde Jonas niet alleen een zeer mooie 4e plaats in de Transat Jacques Vabre met medeschipper Benoit Hantzperg op de VOLVO 164 (Class 40), maar sleepte hij ook de titel van Europees vicekampioen in het offshore zeilen dubbel gemengd in de wacht met Sophie Faguet (Figaro 3) en behaalde hij de bronzen medaille op het Wereldkampioenschap offshore zeilen dubbel gemengd met Sophie Faguet (Figaro 3).

Volvo 164 Class 40

De trofee ‘Sailor of The Year – Woman 2021’ was voor Emma Plasschaert. Emma won de gouden medaille op het wereldkampioenschap in de Laser Radial-klasse in 2021. Ook behaalde ze een 4e plaats op de Olympische Spelen.

Jonas:

“Proficiat aan Emma Plasschaert met haar meer dan verdiende titel van zeilster van het jaar en aan het 49erFX-team (Anouk Geurts en Isaura Maenhaut) met hun titel van team van het jaar 2021.

De toenemende belangstelling voor het offshore zeilen in de media en bij het grote publiek in België sterken ons in onze jarenlange inspanningen.

Ik zal zeker het voortouw blijven nemen voor de Belgische zeilsport, en op middellange termijn wil ik nieuwe zwart-geel-rode generaties helpen zodat ze op het toneel kunnen verschijnen!”

En daarna?

In 2022 zal Jonas deelnemen aan de prestigieuze Route du Rhum aan boord van de VOLVO164 waar hij op een plaats in de top 10 mikt. Samen met Sophie Faguet is hij van plan om de Belgische kleuren te blijven verdedigen op de volgende Europese kampioenschappen en wereldkampioenschappen offshore zeilen dubbel gemengd.

Het volledige palmares van Jonas is te vinden op zijn website

www.sailing-jonas.com

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: