De Red Dolphins ontvangen de Safran d'Or voor oceaanracen

Sophie Faguet et Jonas Gerckens @ArnaudSalmon

De Red Dolphins, de Frans-Belgische Sophie Faguet en de Belgische Jonas Gerckens, ontvingen de Safran d'or de course au large uitgereikt door de Fédération Francophone de Yachting Belge tijdens de 3de editie van de Safrans d'or op het Château d'Amée.  

In 2021 wonnen de Red Dolphins voor het derde opeenvolgende jaar de bronzen medaille op het wereldkampioenschap in de double-handed oceaanraces (Figaro 3) en de zilveren medaille op het Europees kampioenschap in de double-handed oceaanraces (Figaro 3).

Deze trofee heeft een heel speciaal tintje voor Sophie Faguet die onlangs genaturaliseerd werd tot Belgische "Ik ben heel blij dat ik deze onderscheiding samen met Jonas in ontvangst mag nemen na onze samenwerking die in 2019 van start ging. Het heeft in vele opzichten een heel speciaal tintje. Ten eerste is het mijn allereerste onderscheiding in België als Belgisch staatsburger, en dat is iets om te vieren! 

Ten tweede werd ik dit jaar ook genomineerd voor de "Prix de la Francophonie". Ik werd dit jaar ook genomineerd aan Franse zijde na een wereldkampioenstitel in een andere discipline, match racing, wat voor mij bewijst dat mijn veelzijdigheid geen zwakte maar een sterkte is. Vanuit sportief oogpunt was 2021 ten slotte een ingewikkeld jaar: de beslissing van het IOC om het onderdeel oceaanracen niet te behouden op de Olympische Spelen van 2024, in combinatie met de verandering van steun voor de gemengde dubbelspelen, betekende dat we onze leertijd opnieuw van bijna nul moesten beginnen.

Desondanks hebben we ons best gedaan om onze geest helder te houden en ons te blijven richten op het wereldkampioenschap. We hebben onze training veranderd en al onze schema's omgegooid. Dit is niet gemakkelijk omdat we elk andere projecten hebben die andere tijdschema's en andere teams impliceren.

Bij al deze reorganisaties hebben de federatie en Adeps ons gevolgd en gesteund, en daarvoor wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om hen oprecht te bedanken.

Vandaag is de organisatie van deze opkomende discipline nog niet erg gemakkelijk, maar we blijven hard werken omdat we geloven in dit evenement voor de Olympische Spelen van 2028. Ondertussen zijn er nog vele andere gevechten die de moeite waard zijn om te strijden, in het bijzonder om te proberen jonge Belgen op te leiden in het oceaanracen. Dit is een doel waar ik al mijn energie voor zal inzetten!"

 Jonas Gerckens voegde hieraan toe: "Deze safran d’or  is een zeer mooie trofee voor de Red Dolphins. Het is een beloning voor onze inspanningen en onze consistentie op Europees niveau (3 keer Europees vice-kampioen) en onze eerste wereldmedaille (3de op de WDMO World Sailing)

Net als in andere sporten is België, met de Rode Dolfijnen, een veilige weddenschap geworden met een zekere knowhow in Mixed Doubles offshore racing die nu op internationaal niveau wordt erkend. Het is niet alleen een toekomstgerichte discipline met sterke en moderne waarden, maar integreert ook volledig de genderdiversiteit. Dit is belangrijk voor me. Onze hoop is dat het snel een Olympisch evenement wordt (Los Angeles 2028) om de Belgische kleuren te verdedigen en te mikken op een top 8 finish!

In de tussentijd zal er geen gebrek zijn aan wereld- en Europese bijeenkomsten om ons team verder te ontwikkelen in nauwe samenwerking met de FFYB, Adeps en onze sponsors. Deze partners zijn essentieel om op een hoog niveau te presteren. Dank aan hen!

De winnaars van de Gouden Safrans 2021 

1.     Offshore racen: Rode Dolfijnen
2.     Kleinzeilerij: Wannes Van Laer
3.     Coach van het jaar: Jacques Lemaire
4.     Windsurfen: Cyril Evrard
5.     Fairplay: Victor de Kerchove 

Foto: Sophie Faguet et Jonas Gerckens @ArnaudSalmon

 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: