Eerste Goofies 2022: zon en wind maken een geslaagde zeildag

Goofies februari 2022

Goofies winter-zeilwedstrijden in Colijnsplaat op zaterdag 5 februari was meer dan geslaagd: de zon en de wind zorgden voor een leuke zeildag.

Na twee maanden maakten de Corona regels het weer mogelijk om zonder beperkingen in tijd wedstrijd te zeilen. De deelnemers aan de Goofies zeilrace op de Oosterschelde voor Colijnsplaat maakten daar enthousiast gebruik van. Ook het weer, een fikse wind, droog en koud maar met een zonnetje, werkte mee aan een geslaagde zeildag. Dat ook de zeilers het een fijne wedstrijd vonden bleek wel uit de vrolijke gezichten en de opgestoken duimen die de zeilers lieten zien toen ze van boord stapten. Wel moest een handvol boten opgeven omdat ze door de harde wind  schade aan hun tuig, zeilen of mast kregen.

Één boot kon weliswaar de wedstrijd zonder problemen uitvaren maar kreeg na afloop problemen toen de schipper de motor wilde starten om de haven van Colijnsplaat in te varen. Een collega schipper loste dat probleem op door de boot naar binnen te slepen. Daar kon de havenmeester met de havenboot het overnemen. Die leverde de motorloze boot keurig en zonder schade af op zijn ligplaats.

Ook bij deze wedstrijd werd bij het inschrijven, melden, afmelden en de briefing uitsluitend gebruik gemaakt van digitale communicatie. De communicatie tussen de deelnemers en het wedstrijdcomité  verliep via de telefoon, email, Whatsapp en de scheepsradio (marifoon). Het werkte prima.

De uitslagen van de Goofies zeilwedstijden van februari  2022.

ORC A
Winnaar in ORC A werd Karel Verhulst met de RAQUERO  voor Frans en Michiel de Vries Lentsch met de STORTEMELK  en Jaap Gelling die met de BARCAROLLE 2 derde  werd

IRC A
In IRC A ging de overwinning naar Marco de Bat die met de BATELEUR voor  Luc Feremans  met de ANTILOPE  en Jaap Gelling die met de BARCAROLLE 2 ook in deze klasse derde  werd.

ORC B
Winnaar in ORC B werd de Arjan Zwart met de WATERZOOI voor Menno Vercouteren  met de INTENSE  4 en Christof Lampoye die met de ENIGMA derde werd.

IRC B
In deze klasse won Samuel Goedhals met de FARTHER BRUIN voor Christof Lampoye  met de ENIGMA.

ONGEMETEN A:
In klasse  A won Marc van Driel met de FAMOUS GULL 2  voor Bert Jansen  met de PRINCE DE PETARCQ en Philip de Cort die met de WALHALLA derde werd.

ONGEMETEN B
Winnaar werd de CONFUSION met schipper Barbara Sterck voor de HYGIEIA van Bicker Caarten  en de   BOEBOE van schipper Leo Haastrecht  die als derde eindigde.

De volgende Goofies zeilwedstrijd in Colijnsplaat is op 5 maart 2022

Goofies februari 2022-1

Goofies februari 2022-2

Goofies februari 2022-3

Goofies februari 2022-4

DE GESCHIEDENIS
De oorsprong van de wedstrijden ligt in 1984 toen er een zeilrace werd gehouden tussen twee zeilers die beiden Goof (Govert) heetten. Na een aanpassing van hun oorspronkelijk gelijke boten, van het type Piewiet 1050, wilde ze zien welke boot nu sneller was. Ze spraken af dit te toetsen tijdens wedstrijden op elke eerste zaterdag van de wintermaanden. Tijdens de wedstijden van november 1984 deden er naast de beide Goofen nog twee andere zeilers mee, maar al gauw gingen er meer zeilers meedoen en kregen de Goofies wedstrijden (“de Goofies”)  een vaste plaats op de –winter– wedstrijd kalender.

Inmiddels varen de beide oer-Goofen niet meer en worden de wedstrijden georganiseerd door ander “Goofen” .

Attachment

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: