Golden Globe Race start op 4 september

Golden Globe Race start op 4 september

De Golden Globe Race is een single-handed, non-stop race rond de wereld, zonder hulp, zonder GPS en zonder moderne elektronica aan boord. Het avontuur gaat van start op 4 september 2022.

Begin september starten 23 zeilers van over de hele wereld aan het avontuur van hun leven. Gedurende meer dan 200 dagen zullen ze, ver weg van de rest van de wereld, alleen navigerend met een sextant, een nieuw parcours varen met 4 verplichte filmdrops om hun ongelooflijke avontuur te delen

In de vorige editie moesten de deelnemers twee verplichte rondingspunten passeren: Lanzarote en Hobart. Dit jaar is het parcours aangepast met twee extra punten: Kaapstad in Zuid-Afrika en Punta del Este in Uruguay.

De schippers zullen hun opgenomen video's en foto's bij deze vier poorten kunnen droppen zonder met iemand in contact te komen en zonder aan te leggen, zodat ze hun ongelooflijke avontuur kunnen delen en wij hun laatste verhalen te horen krijgen.

Sir Robin Knox-Johnston
In 1968-1969 won Sir Robin Knox-Johnston de Sunday Times Golden Globe Race, de eerste solo, non-stop, rond-de-wereld race in de geschiedenis. Hij legde de wedstrijd af in 312 dagen.

In 2018, 50 jaar later, werd dit legendarische avontuur in Les Sables d'Olonne nieuw leven ingeblazen. Voor deze tweede editie werden dezelfde navigatiehulpmiddelen gebruikt als in 1968. De beroemde Franse zeiler Jean-Luc Van Den Heede won de race in 211 dagen.

Oude en nieuwe deelnemers
Enkele deelnemers van de vorige editie zullen de uitdaging opnieuw aangaan: de Turkse zeiler Ertan Beskardes en ook de Finse zeiler Tapio Lehtinen, die in de editie 2018-2019 als 5de eindigde na 322 dagen op zee. De Australiër Mark Sinclair, die in 2018 noodgedwongen moest stoppen, zeilt momenteel van Australië naar Frankrijk - en beëindigde zijn rondreis met één stop in april van dit jaar, om in september opnieuw te beginnen aan een nieuwe ronde om de wereld met de GGR 2022.

De andere deelnemers zullen de GGR voor het eerst meemaken, maar zijn niet minder competitief. De meesten van hen hebben al verschillende keren rond de wereld gezeild of hebben deelgenomen aan de grootste offshore races: Mini Transat, Figaro, Open 60, Clipper 70.

www.goldengloberace.com

Bron: Golden Globe Race

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: