Prachtig zeilweer lokte meer dan 100 zeilers naar Broechem voor de Orlentbeker.

meer dan 100 zeilers naar Broechem voor de Orlentbeker

De weergoden waren dit weekend goed gezind en dat hebben ze op ZSC Broechem (de zeil- en surfclub te Broechem) geweten. Dit weekend organiseerde ze, na 2 jaar corona afwezigheid, weer hun befaamde Orlentbeker. Het was reeds de 18de editie van deze wedstrijd waar in 3 jeugdklassen gestreden wordt voor de felbegeerde wisselbekers. Ex-winnaars zijn geregeld doorgegroeid naar nationale en internationale zeilkampioenen.

Veel inschrijvingen
Aan de online inschrijving was al te zien dat er heel wat zeilers naar de zeilclub in Broechem zouden afzakken om deel te nemen aan de Orlentbeker. Het mooie weer en de goede organisatie van de laatste edities heeft er mede toe geleid dat niet minder dan 110 zeilers zondagochtend klaar stonden om het water op te gaan aan het wateroppervlakte van waterlink te Broechem. Een hele organisatorische klus want alle boten moesten voor de start zeilklaar gemaakt worden en te water gelaten worden. Met de hulp van een handvol vrijwilligers en heel wat ouders slaagde iedereen erin om tijdig aan de startlijn te zijn.

Meer dan 50 boten aan de startlijn
De optimistklasse, met zeilers van 8 tot 16 jaar, mocht als eerste van start gaan. Met meer dan 50 boten op de startlijn bleek dit al snel geen evidentie te zijn waardoor de eerste start hernomen moest worden omdat er te veel te vroeg waren gestart. Gelukkig slaagden de meeste zeilers erin om bij de 2de poging wel reglementair te starten. De Europe klasse en Cadetklasse volgden het voorbeeld van de optimisten en alle klassen slaagde erin tijdens de ochtend 3 volwaardige manches te finishen.

Toenemende wind
Na een korte middagpauze waarin de zeilers niet enkel de innerlijke mens sterkte maar ook uitvoerig tactische besprekingen hielden met hun coaches konden de zeilers rond 13 uur terug het water op. Ondertussen was de wind nog wat krachtiger gaan waaien en zagen de supporters hoe de eerste boten omsloegen en enkele zeilers ook tot zwemmers werden omgedoopt. Door de toenemende wind ging het er in de Europeklasse, die met de snelste boten varen, als een speer vandoor. Al snel wisten zij nog 3 manches af te ronden en zo het maximale te halen uit de 6 geplande wedstrijden.

Op het startschip bleven ze in de namiddag goed doorwerken en ook de Cadetklasse kon nog 3 manches varen. De optimisten wisten er nog 2 af te werken. Maar door de toenemende wind was duidelijk dat er al heel wat deelnemers uitgeput begonnen te raken en was een 6de manche een te groot risico. Tegen 16 uur mocht iedereen na enkele uren in weer en wind op het water gezeten te hebben weer naar de wal gaan.

Nadat de uitslagen digitaal verwerkt werden konden per klasse de winnaars gevierd worden in een mooie en zonnige prijsuitreiking.

Optimist:

1) Thorvald SERGEYS
2) Matthijs LENAERTS
3) Quinten OPSTAELE

Europe:

1) Axel HOLDERBEKE
2) Matis DOYEN
3) Pieter van LAER

Cadet:

1) Oliver BRANDS,Hannelore CAMMAER
2) Loïc SCHOONOOGHE,Emiel van DAELE
3) Marie BASTENS,Thomas WINAND

Tekst: Kevin Paesmans 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: