Ultieme zeildag Winterwedstrijden Drimmelen 

Ultieme zeildag Winterwedstrijden Drimmelen 

Zondag 13 maart 2022 was het weer zover. Er werd eindelijk weer gestart op de Amer in het Brabantse Drimmelen. De twee wedstrijddagen van vorige maand waren afgelast vanwege de dit jaar erg stevige Februari-stormen. Het werd een ultieme wedstrijddag met veel zon en een prachtige zeilbries van 4bft met vlagen van 5bft. 

De sportboten met gennakers gingen als eerste van start en voeren een lange race. De wedstrijdbaan was dan ook niet korter dan die van de andere klassen zoals normaal. Doordat de wind uit het zuid/zuidoosten waaide waren er een beperkt aantal kruisrakken. In het rivierengebied kan je niet zomaar een up en down baan uitleggen, dit resulteerde dus in veel halfwindse rakken. Voor de sportboten met gennakers dus een prachtige windrichting waarbij volop geplaneerd werd. Routinier Leo Middelkoop wist in deze spectaculaire race na 2 uur 39 minuten 18 seconden met een marginaal verschil van 26 seconden eerder te finishen dan de Splash Test van Stefan Kruijswijk. Leo Spierings startte goed met zijn Never Ready (een Antrim 27) maar wist uiteindelijk op gecorrigeerde tijd geen potten te breken. De J/92 Jinx van Luc Oomen gebruikte een grote genua als halfwinder en kwam daardoor tekort tegen de boten die wel de gennakers als vanouds voerden. 

In de sport spinnaker klasse wist de steeds beter varende Platu 25 van Koen de Nooijer heel goed te presteren. Deze klasse voer twee wedstrijden op een kortere baan en zagen dus de Platu 25 twee keer line honors winnen met maar liefst 4 minuten voorsprong in de eerste race. Uiteindelijk werden ze op gecorrigeerde tijd twee keer vierde. Winnaar van de dag is de immer strak varende Peter van Doornmalen, gevolgd door de J/22 van Johan Punt. 

In de ORC klasse zag de halftonner Matchless zijn wedstrijd verdampen door een te vroege start en een later uit elkaar geklapte spinnaker. De start was gefilmd zodat de bemanning e.e.a. alles rustig kon bekijken ter lering voor de volgende keer. De erg sterk startende Csi Rakker ging als eerste over de lijn en gaf deze voorsprong nooit meer weg. Ze finishten na 2 uur 37 minuten 15 seconden, ca. 13 minuten voor de Winner 1010 Slartibartfast en First 31.7 Due, waardoor ze ook na correctie ruim eerste werden. 

In de SW-klassen (VJ1 en VJ2) wist Hans Westerbeek met de Draak Eckhard een solide race met zijn prachtige klassieker op de baan te leggen gevolgd door de altijd goed varende Optima 92 Bommelaar van Ben van Oorschot. Dag sponsor Tom “Hoogwerker” Goverde voer met zijn Pino ook een leuke race, op gecorrigeerde tijd wisten ze toch nog zesde te worden en een aantal fors snellere boten achter zich te laten 

In de kleinere klasse wist de Tirion 21 van het Team MJZ uit Gorinchem een eerste plek te bemachtigen. De Tirions staan goed bekend om hun vaareigenschappen, het ervaren team wist dit echter ook in resultaat om te zetten. Vermeldenswaardig is de inmiddels bekende First 18 Urgje. Dit stoere bootje voer in de middenmoot goed mee en werd na gecorrigeerde tijd zelfs vierde. Bijzonder is ook de Stringer 915 Op Eigen Houtje, deze boot van Henk Hoogerwaard is een mooi voorbeeld dat je ook gewoon met een klassieker in wording van 40 jaar oud een superzeildag kan hebben, de allerlaatste hightech racer is dus niet altijd nodig om gewoon lekker te wedstrijdzeilen. 

Zondag 27 maart is alweer de laatste wedstrijddag. De wedstrijddag zal vooral gezellig worden met het afsluitende feest. De kaarten in de diverse klassen lijken geschut, maar dat zal zeker de zeilpret niet drukken op die zondag in het Brabantse Drimmelen.

Tussenstand na 4 wedstrijddagen

Sport Gennaker

 1. Friends - Cork 1720
 2. Splash Test - Cork 1720
 3. Tantivity - Bull 7000

ORC

 1. Slartibartfast - Winner 1010
 2. Farouche - SunFast 32DK
 3. DUE - First 31.7

Sport Spinnaker

 1. Beelenkamp Ontwerpers - J/22
 2. Puntje Puntje - J/22
 3. All That Jazz - J/22

SW1 - VJ1

 1. Bommelaar - Optima 92
 2. Maggie - H-boot
 3. Anne - Dehler 28

SW2 - VJ 2

 1. Tjoep - Feeling 226
 2. Urgje - First 18
 3. Jutjar - Oceanis 300

Tekst: Theo Bakker 
Foto: Frits Onvlee 

Auteur:

 • Een correspondent

  Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: