Russische zeilers geschorst van internationale zeilwedstrijden

Scorpios onder zeil in betere tijden

World Sailing, het organiserende orgaan van de zeilsport, beslist om de deelname van Russische of Wit-Russische atleten en officials aan zeilevenementen en competities op te schorten.

Na de wereldwijde veroordeling van de Russische militaire agressie in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende economische en sportieve sancties, heeft het organiserende orgaan van de zeilsport, World Sailing, onderstaande verklaring uitgegeven:

"World Sailing heeft zich aangesloten bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en wereldwijde sportorganisaties bij de beslissing om deelname van Russische en Wit-Russische atleten en officials aan door World Sailing georganiseerde en gesanctioneerde wedstrijden en evenementen op te schorten tot nader order.

"Door deze maatregelen te implementeren ondersteunt World Sailing een verenigde en gecoördineerde aanpak binnen de wereldwijde sportbeweging.

"Deze beslissing is in lijn met de aanbeveling van de IOC Executive Board, gericht op het behouden van de integriteit van wedstrijden en het verzekeren van de veiligheid van alle deelnemers, en is unaniem goedgekeurd door de World Sailing Executive Board.

"We dringen er nu bij onze nationale autoriteiten, klassenverenigingen, geaffilieerde instanties en alle organisatoren van evenementen op aan om de maatregel te implementeren om de deelname van Russische of Wit-Russische atleten en officials aan hun respectievelijke evenementen en competities op te schorten.

"Waar dit niet mogelijk is, door korte tijdskaders, organisatorische of wettelijke redenen, adviseert World Sailing, in lijn met de aanbeveling van de IOC Raad van Bestuur, evenementorganisatoren alles te doen wat in hun macht ligt om ervoor te zorgen dat Russische of Wit-Russische atleten (als individu of als team), en officials neutraal deelnemen, zonder nationale symbolen, kleuren, vlaggen of volksliederen.

"Zowel op als naast het water wordt onze sport verenigd door de waarden van gelijkheid, inclusie, respect en eerlijkheid.

"We vragen nu onze zeilfamilie om samen te komen als een sportieve kracht voor het goede door met ons samen te werken in deze ongelooflijk moeilijke tijd."

Russische Maxi jachten
Bovenstaande is een sterkere verklaring dan World Sailing gisteren gaf, waarin de organisatie haar reactie beperkte tot: "Er zijn geen door World Sailing georganiseerde regatta's gepland in Rusland of Wit-Rusland in 2022, en de Raad van Bestuur steunt de verplaatsing van trainings- en opleidingsevenementen in Rusland."

Het valt echter nog te bezien wat 'neutraal deelnemen' in de praktijk kan betekenen, gezien het internationale karakter van wedstrijdzeilen.

Een van de meest in het oog springende Russische raceteams is Skorpios, de ClubSwan 125 van Dmitry Rybolovlev. Skorpios draagt echter een Monegaskisch zeilnummer en vaart, zoals veel grote offshore campagnes, met een zeer internationale bemanning, waaronder een Spaanse schipper. Skorpios vaart momenteel in het Caribisch gebied, waar hij met een monohull de eer heeft behaald in de RORC Caribbean 600. 

Zijn recente rivaal, de 100ft Comanche, is naar verluidt nu Russisch eigendom, maar is geregistreerd op de Kaaimaneilanden en heeft ook een internationale bemanning, met een Australische schipper. De Comanche is een van de vroege inschrijvingen voor de Les Voiles de St Barth regatta van volgende maand.

Blijf uit de politiek en houd sport draaiende
De meningen zijn verdeeld. Ondanks het feit dat de beslissing op veel bijval kan rekenen komt er toch ook heel wat kritiek op de resolutie van World Sailing. 

Sommigen vinden dat politiek ver weg moet blijven van de zeilsport en dat het hypocriet is om Russische atleten en deelnemers nu te schorsen omdat er heel wat landen in de wereld zijn die soortgelijke gruweldaden veroorzaken en daarvoor niet worden uitgesloten.

Wat vind jij? Moet sport gevrijwaard blijven van politieke inmenging of moet er zoiets bestaan als een soort morele code die bepaalt of je al dan niet kan deelnemen aan sportieve activiteiten? 

Reacties via het bericht op onze Facebook pagina.

Bron: World Sailing, Yachting World

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: