Ben Ainslie ongemakkelijk over Saoedi-Arabië als gastheer voor America's Cup

Sir Ben Ainslie vindt dat er "betere opties" zijn dan Saoedi-Arabië.

De Britse topzeiler Sir Ben Ainslie heeft zijn bedenkingen geuit over de mogelijkheid om de America's Cup in Saoedi-Arabië te laten plaatsvinden en is van mening dat er betere opties zijn.

Jeddah in Saoedi-Arabië zit in de shortlist, samen met Malaga en Barcelona in Spanje, en Cork in Ierland, nu Team New Zealand en de Royal New Zealand Yacht Squadron op 31 maart de locatie voor de 2024 regatta willen bekendmaken.

Team New Zealand

Ainslie staat aan het hoofd van Team UK, de challenger van het record, en werkt nauw samen met Team New Zealand om de regels en parameters van de volgende America's Cup op te stellen, hoewel hij benadrukt dat de beslissing over de locatie bij de verdediger ligt.

Sport-washing
"Het hangt niet van mij af," vertelde Ainslie aan The Times toen hem gevraagd werd naar de vooruitzichten van Jeddah, terwijl het onderwerp van Saoedische "sport-washing" in Groot-Brittannië nog steeds hevig besproken wordt.

"We hebben altijd tegen TNZ gezegd: “Jullie hebben de Cup gewonnen, het is jullie recht, en jullie beslissing waar jullie hem heen brengen. Dat gezegd zijnde, er zijn duidelijk, zou ik denken, betere opties. Vanuit geopolitiek en sportpolitiek oogpunt heeft Jeddah een probleem.

"Maar ik ben er nog nooit geweest en mensen vertellen me dat ze grote vooruitgang boeken wat betreft hun benadering van de mensenrechten. Langs de andere kant is het organiseren van sportevenementen in Saoedi-Arabië een goede zaak om te proberen die verandering te versnellen en dat zou natuurlijk een goede zaak zijn."

Sport en openbare terechtstelling
“De tweede Grand Prix van Saoedi-Arabië wordt deze week in Jeddah gehouden, omdat de Formule 1 de banden met het land aanhaalt. De race wordt gereden terwijl op de achtergrond op 12 maart een openbare terechtstelling plaatsvond van 81 Saudiërs, de grootste massa-executie in de moderne geschiedenis van het land.

"Nogmaals, ik ben nog nooit in Saoedi-Arabië geweest. Ik weet alleen wat ik in de pers lees en veel daarvan is negatief, dus ja, het is een uitdaging," vertelde Ainslie aan The Times.

Ainslie opperde het vooruitzicht dat de delicate en cruciale beslissing over het gastheerschap, die de basis zal vormen van de financiën van Team Nieuw Zeeland voor deze verdediging, uitgesteld zal worden nadat de oorspronkelijke deadline van 17 september vorig jaar gemist werd.

Grant Dalton, de baas van Team New Zealand, bezoekt de geselecteerde locaties om de faciliteiten en financiën te controleren.

Pandemie en oorlog
De coronapandemie heeft het heel het proces vertraagd en nu heeft de escalerende oorlog in Oekraïne gezorgd voor nog meer problemen rond de beslissing om als gastheer op te treden.

Bron: https://www.stuff.co.nz/

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: