Dynamische eerste dag op St. Maarten Heineken Regatta

  • Author: Kat
    Date: vr, 04/03/2022 - 13:09
Leopard 3

3 maart 2022 - Simpson Bay - Het is eindelijk showtime in de 42e St. Maarten Heineken Regatta. Alle klassen gingen vandaag over één lange racebaan - waarbij de vloten werden gesplitst - met grote boten en sportboten die oostwaarts gingen naar St. Barths, terwijl de Island Time en Bareboat klassen westwaarts gingen richting Marigot. 

Er was veel actie op een krappe startlijn voor de CSA1 vloot, in feite 3 vloten in één met twee Maxi's, vier VO65's en vier VO70's. Een relatief korte startlijn en oplopende dieptebeperkingen aan de kust bij de stuurboordstart zorgden voor een aantal soepele bewegingen in de vloot. Op de vraag wat voor Atlas Ocean Racing de grootste uitdaging was om over te stappen van hun VO60, waarmee ze in de 2020 St. Maarten Heineken Regatta raceten, naar hun nieuwe VO70, Il Mostro, antwoordde Gilles Barbot dat het team "leert dansen met meer onderdelen op de boot, en dat de dans complexer is".

De twee Maxi's, Leopard3 en Deep Blue, hadden hun eigen duet, waarbij ze zich concentreerden op hun Maxi-wedstrijd terwijl ze tussen de Volvo-vloot manoeuvreerden. "Als we aan de dag beginnen, moeten we een fundamentele beslissing nemen: kijken we naar Deep Blue als de belangrijkste concurrent en racen we met hen rond de baan, en kijken we gewoon hoe het afloopt tegen de Volvo 65 & 70's; en dat is wat we vandaag deden," zei Ian Budgen, tacticus van Leopard3.

Meer mogelijkheden voor vrouwen
De grote boten worden niet meer alleen door jongens gevaren. Hoewel de meeste teams nog steeds voornamelijk uit mannen bestaan, hebben aanpassingen van de bemanningsregels in de Ocean Race de afgelopen vijf jaar meer mogelijkheden voor vrouwen gecreëerd om aan boord te komen. Eén zo'n jonge vrouw, Laura van Veen, is al meer dan een jaar bij het team en heeft met haar harde werk en vastberadenheid haar plaats in het VO65 team Janssen de Jong - DutchSail zeker verdiend. 

"Normaal hebben we 1 of 2 meisjes meer aan boord, dus het is niet veel, maar het is een beetje aan het veranderen. Ik denk dat het goed voor ons is dat we mee kunnen doen en deel uit kunnen maken van het team. Ik doe vooral trim, maar beweeg veel rond de boot, en ik denk dat voor mij wat ik echt toevoeg een goede communicatie is aan het team," aldus Laura van Veen, VO65 Janssen de Jong.

Ook kleine boten zetten een geweldige show neer
Ondanks een vloot met grote en bekende boten voor de St. Maarten Heineken Regatta van dit jaar, zetten ook de kleine boten een geweldige show neer. De hypercompetitieve CSA7-vloot zit vol, met goed op elkaar ingespeelde J-boten die hun prestaties direct op het water kunnen meten. Er is geen ruimte voor fouten in deze vloot: van start tot finish, elke seconde telt!

"We hadden niet de beste start van de race, in feite waren we voor het overgrote deel van de race niet echt in de race. Zo zie je maar dat je tijdens zo'n lange race moet blijven doorduwen en nooit mag opgeven", aldus Julian White, schipper van Liquid, J122. "We kwamen vlak achter de andere J122 binnen, wat erg leuk was, en we hadden Spike daar ook, een J111. Ik denk dat we ze net met 6 seconden gecorrigeerd hebben, wat maar weer eens laat zien hoe close het racen is."

Lokaal jeugdzeilteam zet beste prestatie van de dag neer 

De beste prestatie van de dag op het water ging naar het lokale jeugdzeilteam van de Sint Maarten Yacht Club, dat racete op een Melges 24 Island Water World 2. Een derde plaats is misschien niet iets waar iedereen over naar huis zou schrijven, maar deze jeugdzeilers zouden het gesprek van de dag moeten zijn! Onder leiding van hun zeilcoach, Sam Peeks, maakte het team van twee vrouwen en twee mannen in de leeftijd van 15-17 jaar een geweldig debuut in hun eerste regatta op de Melges 24. Als je bedenkt dat deze jonge zeilers het opnemen tegen top Caribische Melges-teams en op hun eerste dag al een podiumplek kunnen behalen, zijn ze zeker een team om in de gaten te houden! 

Over de St. Maarten Heineken Regatta
Deze Regatta bestaat 42 jaar en wordt steeds beter. Vier dagen lang racen met 's werelds meest doorgewinterde zeilers, afkomstig uit meer dan 35 landen. Dit is echt een Regatta voor iedereen, van professionele teams die zeilen met Maxi's, Monohulls en Performance Multihulls tot vakantiegangers op gecharterde Bareboats tot live-aboard gezinnen die cruisen in het Caribisch gebied. Kristalhelder water en verkoelende noordoost passaatwinden zorgen voor ongerepte condities en voor spectaculaire races vlak voor de kust van Sint Maarten van 3 tot 6 Maart, 2022.

Je kan de vloot het hele weekend volgen op Regatta social media @stmaartenheinekenregatta Instagram en Facebook. 

Bron: www.heinekenregatta.com.

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: