Afronding van de laatste dag van de St. Maarten Heineken Regatta

  • Author: Kat
    Date: ma, 07/03/2022 - 10:10
laatste dag van de St. Maarten Heineken Regatta

6 maart 2022 - Simpson Bay -  Moeder Natuur was een geduchte kracht tijdens de races op de laatste dag. Een donkere wolk daalde neer boven Simpson Bay, tijdens de start van de vierde en laatste dag van de St. Maarten Heineken Regatta, maar dat zette geen domper op het plezier van de vloot.

"Sommige Volvo's kwamen in volle vaart van achter de lijn, het was een verbazingwekkende start - zo spannend!" zei Michele Korteweg, directeur van de St. Maarten Heineken Regatta, die op de eerste rij zat bij alle actie van vandaag. "Het was ook de mooiste bareboat start, allemaal zo perfect uitgelijnd. Ondertussen waren de sportboten achter ons hun etappe aan het afmaken en Kick 'Em Jenny werd weggevaagd, omdat ze moeite hadden om hun grote groene spinnaker naar beneden te krijgen toen er een enorme windvlaag binnenkwam."

Tegen het einde van de regatta gedroegen de boten zich als pro's. Velen van hen hadden een gereefd grootzeil, en volgden de waarschuwingen op van de vele round-ups die de vloot tijdens de windvlagen te verduren had gekregen. De vloot wist zich koel, kalm en beheerst te houden. De Squeakybrat II behield de eerste en tweede plaats voor de overall klasse-overwinningen. 

Squeakybrat II slaagde er met moeite in om de eerste plaats te bemachtigen en onttroonde daarmee Girl van hun verder ongeslagen record. De nieuwkomers in de St. Maarten Heineken Regatta, Team Krabbegat/Asterias uit Nederland, presteerden consistent gedurende het hele evenement, waardoor ze uiteindelijk de laatste podiumplaats voor de regatta bemachtigden.

De Volvo-vloot
De Volvo-vloot had een geweldige start, maar die viel al snel in duigen bij het voordewindse merkteken. VO70 I Love Poland miste het merkteken, terwijl mede-concurrent Ocean Breeze het meenam! Il Mostro rondde vervolgens een spookmerk, terwijl RC de M-vlag trok om zelf het tijdelijke merk te vormen. Tegen de tijd dat de volgende vloot van Diam 24's arriveerde, was het merkteken losgehaakt van het roer van Ocean Breeze, zij het iets verder uit de kust dan oorspronkelijk het geval was.

De Diam 24 Karibuni verscheen als eerste aan de meet, maar werd later gepasseerd door de zeer competitieve vloot van Diams. Deze vloot van lokale boten is ook allemaal vrienden van elkaar die zijn overgestapt naar de one design-klasse om de score te vereffenen van wie de beste zeilers overall zijn. Cry Macho, geleid door Benoit Champanhac, won de hele Regatta met kogels, Cry Baby, geschipperd door klassenfanaat Pierre Altier, pakte alle seconden, en Merlin van de Sint Maarten Yacht Club bleef derde in Multihull 3.

Multihull 1
In Multihull 1 werden Five Oceans (ORC50) duidelijk kampioen met een eerste plaats in elke race van het evenement. De tweede plaats ging naar de lokale multihull Arawak/Island Water World, die hun klasse wonnen in de 2020 St. Maarten Heineken Regatta. De wedstrijd van vandaag was een beetje licht, met meer dan de helft van hun vloot die niet aan de startlijn verscheen. Desalniettemin werd de Multihull 1 overwinning dik verdiend door Five Oceans, die de Round the Island Race op dag 2 verpletterden en eindigden naast CSA1. 

Oproep aan aan de TP52's
TP52, Jolt, was een klasse apart, met slechts één andere boot in CSA4, maar kon meestal worden gevonden op de hielen van de Maxi vloot. Iets te klein om bij de grote boten te horen, en te groot en krachtig voor de middenvloot. De TP52 heeft duidelijk meer 52's nodig om mee te spelen, want deze vloot is meestal gewend aan matchracing in de Middellandse Zee. Dus hier is de officiële oproep aan de TP52's - kom bij ons voor wat "Serious Fun!" in 2023!

Class40s: echte professionals
In CSA2 heeft een betrouwbare groep van Class40s zich weer bij ons gevoegd voor hun eigen speciale klasse. Vicitan behaalde de eerste plaats in elke race, ondanks het feit dat ze de helft van het totale aantal teamleden aan boord hadden in vergelijking met hun concurrenten. Je kunt zien dat deze jongens echte professionals zijn; het is dan wel hun eerste St. Maarten Heineken Regatta, maar ze komen uit races van wereldklasse zoals de Caribbean 600 en Transat Jacques Vabre.

OMII, een nieuwe Swan 58, heeft ook een indrukwekkende voorsprong genomen en gewonnen in hun klasse CSA3, door de eerste plaats te pakken in elke race. Concurrent Isobel, een aangepaste Stephens Waring 75, had tijdens dit evenement pech, vandaag verloren ze hun mast door een voorstag defect aan de benedenwindse kant van het eiland. Hoewel het wedstrijdcomité het grootste deel van de vloot weghield van de loefzijde van St. Maarten, joeg de wind de vloot nog steeds over het parcours.

In de sportbootvloten, CSA 5 & 8, produceerde de grote bries wat big air waarbij de 24-34 voeters uit het water vlogen op hun downwind legs. CSA 5 & 8 verdubbelde bijna hun totaal aantal races voor het evenement, vandaag raceten ze drie sets windward-leewards. Er waren wat meer verwisselingen van markeringen toen een deel van de vloot de oranje markering voor de grote boten rondde, in plaats van de gele voor de windse markering. Het was zeker zwaar voor de vloot, met nogal wat boten die besloten de handdoek in de ring te gooien in de laatste race van de dag. 

CSA7 voelde de spanning
De hele racevloot voelde de spanning vandaag, maar geen enkele klasse hield langer de adem in dan CSA7, die reikhalzend uitkeek naar de resultaten van die dag om het laatste podium van het evenement te bepalen. Ondanks een paar derde plaatsen in de Regatta, had team Liquid, J122, de meest consistente prestatie over de vier dagen, waardoor ze op de eerste plaats eindigden met slechts één punt verschil. De tweede en derde plaats werden gedeeld door de lokale Beneteau First 47.7, Dauntless, en de J111 Spike.

"Het was een goede race voor ons. We gingen voluit op de eerste kite leg, roken El Ocaso in de grote bries," deelde Liquid kapitein Julian White. Liquid-eigenaar Pamala Baldwin voldeed aan haar doel toen ze aan het begin van de week verklaarde: "Ik kwam hier om te winnen." 

Pam won ook de eer van de trofee voor het vertegenwoordigen van vrouwen in het zeilen, en het team won beste prestatie overall, en nam een Oris Aquis Date Calibre 400 uurwerk mee naar huis als de hoofdprijs. Goed gedaan Pam en bemanning!!

Nu is het tijd om te vieren!! Voor de volledige resultaten van de vloot, bezoek www.yachtscoring.com

St. Maarten Heineken Regatta
De St. Maarten Heineken Regatta bestaat 42 jaar en wordt alsmaar beter. Vier dagen lang racen 's werelds meest doorgewinterde zeilers uit meer dan 35 landen. Dit is echt een Regatta voor iedereen, van professionele teams die zeilen met Maxi's, Monohulls en Performance Multihulls tot vakantiegangers op gecharterde Bareboats tot live-aboard gezinnen die cruisen in het Caribisch gebied. Kristalhelder water en verkoelende noordoost passaatwinden zorgen voor de ongerepte condities voor spectaculaire races vlak voor de kust van Sint Maarten. Dit evenement is een must op je bucketlist! Kom en geniet van het leven in de Caribbean; kom voor wat Serious Fun van 3 - 6 Maart, 2022!

Bron: www.heinekenregatta.com.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: