ILCA klasse verovert Oostende met Pasen

ILCA klasse in Oostende

De aanstormende talenten in de ILCA eenheidsklasse (voorheenLaser) nemen dit weekend Oostende in. Meer dan negentig zeilers uit vijf landen gaan elkaar letterlijk de loef afsteken voor een betere plaats in de Europese algemene kwalificaties. Maar voor onze Belgische zeilers wacht er ook nog de strijd om de Belgische kampioenstitel in de ILCA 4, de ILCA 6 en de ILCA 7 (ex-Laser 4.7, Laser Radial en Laser Standaard.) Oostende transormeert opnieuw in de zeilcompetitiestad van de Belgische kust.

EurILCA EUROPA CUP & OPEN BELGIAN CHAMPIONSHIP ILCA 7 - 6 – 4 n Paasweekend

De zeehonden op het Klein Strand van Oostende krijgen bezoek van een vloot ILCA zeilbootjes, dit weekend. De eenheidsklasse strijkt naar goede gewoonte neer bij de Royal North Sea Yacht Club voor haar jaarlijkse Open Belgisch Kampioenschap op zee. Tegelijk is de driedaagse een onderdeel van de ILCA Europacup.

Oostende

Europese challenge

De ILCA – voorheen de Laser- is een uiterst populair boottype. Vandaar dat de klasse een verdeling heeft volgens de zeilvoering: de ILCA 4, 6 en 7 (voorheen Laser 4.7, de Radial en de Standaard) maar ook volgens leeftijdscategorie en competitieniveau zowel op nationaal als internationaal vlak. De ILCA is bovendien de boot waarmee de zeilers en zeilsters van het prille begin kunnen in doorgroeien tot op Olympisch niveau.
 Het is dan ook geen sinecure om binnen een internationale kalender 91 boten, met buitenlandse deelnemers uit Nederland, Zwitserland, Duitsland en Frankijk naar onze Noordzeekust te trekken.

Scherpe competitie in de nationale vloot

Volgens ILCA Belgium voorzitter Boris Pintelon zullen de beste aanstormende talenten bij de ILCA zeilers vanaf het Oostendse Klein Strand het water opgaan. Het Wind- en Watersport Vlaanderen Talent team is erbij met o.m Brecht Zwaenepoel, Anders Bultynck, Lasse-Fynn Sergeys en Hannelien Borghijs.

Ook nu weer blijken daarnaast twee clubteams hier alles op alles te gaan zetten: het team van de Royal Belgian Sailing Club en dat van de Sports Nautiques de l’Eau d’Heure. Een Vlaamse en een Waalse club die stevig inzetten in talentontwikkeling in de zeilcompetitie.

Een aantal van onze toppers in de ILCA 7, het summumniveau zeilen Europese en Wereld kampioenschappen of selecties in het buitenland, dus zullen we bvb Emma Plasschaert en Eline Verstraelen niet zien in Oostende.

Gevuld race programma

Afhankelijk van de windomstandigheden staan er vrijdag, zaterdag en zondag telkens drie manches op het programma.
Voor het publiek geeft zowel het vertrek van de boten vanaf het Klein Strand naar zee als de terugkomst een hoge paddock ervaring. Je struint toch niet alle dagen tussen Europese en Belgische zeiltalenten. Wie van hen ga je nog terugzienop het podium van Europese of wereldkampioenschappen of zelfs de Olympische Spelen?

Foto's: Pit De Jonge

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: