Diabolic wint Ruta de la Sal: "tot op de limiet gezeild"

  • Author: Kat
    Date: za, 16/04/2022 - 11:49
Glenn De brouwer en Michel Lefebvre

Glenn De Brouwer (BEL) wint met zijn Janneau Sunfast 35 Diabolic de Ruta de la Sal in zijn klasse en in de Double Handed klasse en werd vierde over all. De Ruta de La Sal vertrok vanaf de havens van Denia en Barcelona op 14 april. De deelnemers finishten na een zeer snelle overtocht in de baai van San Antoni De Portmani, Ibiza. 

Glenn De Brouwer reageert: "Hupla Ruta Del Sal. Barcelona tot Ibiza. Diabolic Sailing Team eerste in onze klasse. Eerste Double Handed. En vierde overall (9 minuten van de 2de plaats) tussen allemaal full crew boten. Harde race 18 a 31 knopen wind. Moe maar voldaan!"

"We hebben constant veel wind gehad met een maximum van 31 knopen. De volledige route was bezeild. 60% van de tijd hebben we gereached en 40% was downwind. Onze zeilconfiguratie bestond uit het volledige grootzeil en de code zero afgewisseld met de spinaker. We zijn gestart met de code zero en even hebben we de genua 4 opgehad om al snel over te schakelen op spinaker en vervolgens terug op de code zero."

"We hebben een gemiddelde van 8 knopen gelopen met een topspeed van 14,8. Het was geen weer om de automatische piloot op te zetten dus hebben we constant zelf gestuurd. Michel Lefebvre en ik losten elkaar om het uur af en we hebben dit schema echt tot op de minuut nauwkeurig opgevolgd omdat het zo intensief sturen was. Er stonden golven van 2 à 3 meter hoog dus je moest je aandacht erbij houden of je ging uit de bocht. Dit maakte dat het een zeer sportieve overtocht was."

"Ook gedurende de nacht hebben we nog zeilwissels gedaan. We zijn dus constant op het scherp van de snee blijven zeilen en mede daardoor zijn we 1 uur en 40 minuten vòòr de tweede gefinisht. We hebben de lat voor onszelf echt hoog gelegd en hebben tot op de limiet gevaren. Het was een ongelooflijk plezante overtocht maar wel enorm zwaar." (Het team deed er 18 uur en 9 minuten over.)  "We hebben eigenlijk geen wachten gelopen. Diegene die niet stuurde was gedurende dat uur met navigatie en zeiltrim bezig. Het eerste wat ik gedaan heb na de finish was een goeie rum drinken. Maar het was het waard, we zijn moe maar voldaan."

De overtochten van de editie van 2022 van de Ruta de la Sal Regatta werden dit jaar zeer snel afgelegd. Dat had alles te maken met het lage luchtdrukgebied dat in het zuiden van het eiland Ibiza ontstond. De twee vloten vertrokken respectievelijk vanuit Port Ginesta (om 12:05 uur) en Denia ( 18:00 uur) en bereikten aanzienlijke kruissnelheden. 

De allure van avontuur
Elk jaar mobiliseert de Ruta de la Sal meer dan 2.000 zeilers en vaart een gevarieerde vloot van boten over de Middellandse Zee om de reizen van de vorige eeuw te herdenken op zoek naar wit goud: zout!

De Ruta de la Sal is een offshore regatta met de grootste deelname in de Middellandse Zee. Het leuke aan de wedstrijd is dat het zijn charme van de eerste editie heeft weten te behouden.

De Ruta de Sal is geen gemakkelijke regatta. De overtochten zijn lang en de datum waarop ze worden uitgevoerd is een meteorologisch gecompliceerde tijd van het jaar . Dit geeft het de allure van avontuur en de toegevoegde bonus dat de kwalificatie een overwinning op zich is.

Groot succes
Het succes van La Ruta de la Sal is explosief geweest, zowel wat betreft deelname als verspreiding in de media. Het is de meest succesvolle en mythische Regatta in de hele Spaanse regattakalender geworden.

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: