Zeilers weerbericht weekend 30 april–1 mei 2022

Weerkaart vrijdag 29 april 2022

Licht wisselvallig en fris weekend. Een verzwakkend hoog boven onze regio blijft ons dit weekend beschermen tegen actieve storingen. Een hogedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden stuurt met een noordelijke tot noordoostelijke stroming vochtige en voor de tijd van het jaar erg koude zeelucht naar onze kust. De hogedrukkern houdt voorlopig wel actieve neerslagzones uit onze buurt. Zondag zakt het hogedrukgebied weg naar het zuiden en ligt er een depressiekern boven Schotland.

Zaterdag 30 april wisselen zon en wolken elkaar af. Goed zicht. Maxima rond 12°C. Minima rond 7°C.

Wind op zee: Matige wind (7-10 kt) uit NNO, toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 1.2m, afnemend naar 0.8m.

Wind aan de kust: Matige wind (7-10 kt) uit NNO, toenemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.6m, afnemend naar 0.7m.

Rukwinden: Tot 21 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel. Door het nog steeds koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO) onder de kust.

Weerkaart zaterdag 30 april 2022

Zondag 1 mei is het eerst zwaarbewolkt met nu en dan een drupje regen, na de middag zijn er wat meer opklaringen. Matig tot goed zicht. Maxima rond 13°C. Minima rond 8°C.

Wind op zee: Zwakke tot matige wind (4-8 kt) uit de oostelijke sector.  Golven rond 0.5m.

Wind aan de kust: Zwakke wind (4-6 kt) uit O, krimpend naar NO en toenemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.3m.

Rukwinden: Tot 16 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel. Door het nog steeds koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO) onder de kust.

Weerkaart zondag 1 mei 2022

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: