Veel wind en lage temperaturen op dag 1 Trofeo Prinsesa Sofía

Maxime Jonker

Na twee jaar zijn meer dan 1.000 topzeilers uit de hele wereld verzameld in de Baai van Palma voor de Trofeo Prinsesa Sofía. Ze worden op de eerste dag getrakteerd op veel wind uit het noorden, ‘standje overleven’ zeg maar. Van de tien olympische disciplines komen volgens planning vijf klassen in actie op 4 april. Maxime Jonker is beste Nederlander en scoort een overwinning in de ILCA6 in haar enige race. In de ILCA7 staat Niels Broekhuizen zesde, na twee races. Luc van Opzeeland was vandaag de beste Nederlander bij de windfoilers en staat 9de na 4 manches.

Eerste krachtmeeting

Ondanks het feit dat deze 51ste Trofeo Proinsesa Sofía een zeer sterk deelnemersveld kent is het voor de meeste deelnemers vooral een eerste krachtmeeting zonder hoogdravende doelstellingen. Hier op de Ballearen worden de kaarten weer eens geschud en de kat uit de boom gekeken. Velen hebben hiernaar uitgekeken en lang naar toegewerkt. Het toernooi kent veel nieuwe combinaties, nieuwe teams en nieuwe gezichten, mede omdat de olympische zeilsport maar liefst vijf nieuwe en vijf foilende disciplines kent.

Team Allianz

Maxime Jonker voert de ranglijst aan en haar teamgenoot in de ILCA6 Mirthe Akkerman bezet de vijfde plaats in een veld van 84 deelnemers. De vloot start vanwege deze omvang in twee verschillende groepen.

Luuc van Opzeeland, die bekend staat als een windfoiler die goed presteert met veel wind, scoorde een serie van 1, 8, 14, 5. Kiran Badloe noteerde vier keer een DNC Did Not Compete vandaag vanwege wat problemen met de stand van zijn foil. Badloe was wel op het water t vinden om zijn snelheid te meten met de rest van de vloot. In de eerste race lag Badloe op kop maar moest zich gedurende de race zich terugtrekken. Lilian de Geus gaf aan te herstellen van Covid en had moeite met de omstandigheden, maar was happy met haar snelheid.

Bij de mannen in de ILCA7 heeft Niels Broekhuizen voorlopig de beste resultaten van zijn trainingsgroep. Bij de laser mannen doen meer dan 150 zeilers mee en wordt gestart in drie groepen. Sara Wennekes is beste Nederlander bij de vrouwen windfoilers op een 17e plaats.  

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: