Odile Van Aanholt en Annette Duetz in de 49er FX op kop tijdens Sofía Cup

Odile Van Aanholt en Annette Duetz

Op de tweede dag van de Trofeo Prinsesa Sofía komen alle tien olympische klassen in actie. Dus ook de Kitefoilers, 49er- en Nacra17 zeilers. Het weer is vriendelijker dan op dag een, met de koude wind uit Noordoost variërend van 18-24 knopen. In de 49er FX gaan Odile Van Aanholt, en Annette Duetz voortvarend van start. Ze delen, na drie races, de koppositie met de Braziliaanse tweevoudig olympisch kampioenen Grael en Kunze. In de IQFoil klasse voert windfoiler Luuc van Opzeeland de ranglijst aan na zeven races.

Van Aanholt en Duetz goed uit de blokken

In de 49erFX gaat het team van 2021 wereldkampioen Odile Van Aanholt, en bronzen medaillewinnares Annette Duetz uit Tokio voortvarend van start. Na drie wedstrijden deelt het team de koppositie van het klassement met de Braziliaanse tweevoudig goudenmedaillewinnaars Martine Grael en Kahena Kunze.

Odile van Aanholt reageert: “Het was een leuke dag. Er is genoeg gebeurd met hele harde wind en veel winddraaiingen op de baan. Dus leuk racen. Ons eerste dagje samen racen. Er is wel wat gebeurd maar dat hebben we goed hersteld.”

Duetz vult aan: “Wat Odile zegt. Het was echt best wel ‘full on’ op sommige momenten en andere momenten was het weer licht. Het was goed schakelen tussen vol racen of echt strategisch de goede dingen blijven doen. Wel wat probleempjes moeten oplossen idd. Goed moment om te checken hoe gaat, elkaar goed te leren kennen en hoe je moet communiceren aan boord.”

Luuc van Opzeeland op pole

De iQFoil windsurfers waren vroeg op het water voor hun 13 mijlen lange marathonrace. Van Opzeeland won deze lange afstandsrace en noteerde daarna nog een 2de en 3de plaats. Genoeg om de koppositie over te nemen van Andrew Brown. Amado Vrieswijk bezet de derde plaats. Vrieswijk is een Nederlandse trainingspartner van de Team Allianz IQ Foil ploeg met veel ervaring in het PWA (Professional Windsurfing Association) circuit. Ook Max Castelein doet goed mee op een 13de plaats van de 99.

Van Opzeeland: “Ging lekker vandaag. Goed Laten wat mijn snelheid is en weer goed naar voren kunnen varen. Nu heel close met de nummer twee met gelijke punten hopelijk kan ik dit vast houden deze week en de voorsprong uitbouwen.  Ik heb het enorm naar mijn zin, gas erop. We gaan ervoor.”

Lilian de Geus trekt zich terug

Bij de vrouwen windfoilers komt Lilian de Geus niet meer in actie. Gisteren liet ze weten nog herstellende te zijn na Corona te hebben gehad in aanloop naar deze wereldbeker. Vandaag besluit de Geus zich terug te trekken.

De Geus: "Ik ben nog onvoldoende hersteld van mijn Covid-besmetting en gewoon niet fit genoeg. In de eerste upwind hou ik het vol en zit ik ook telkens goed bij de top zes maar daarna is het klaar. Ik heb het vandaag nog een keertje geprobeerd maar het zit er niet, dus we hebben de verstandige beslissing genomen. Ik vlieg overmorgen naar huis en dan gaan we daar samen met Giorgos, mijn fysieke trainer, werken aan het herstel. Zorgen dat ik fit ben voor het EK, het is mooi dat we nu wel weten dat de snelheid er is. Daar kunnen we verder mee."

Auteur:

  • Watersportverbond

    Het Nederlandse Watersportverbond is de overkoepelende federatie van zo'n 400 aangesloten watersportverenigingen, die meer dan 80.000 leden (recreanten, breedtesporters, wedstrijdsporters en topsporters) vertegenwoordigen. Het Watersportverbond werd opgericht in 1890 onder de naam Verbonden Zeilvereenigingen van Nederland en België. Het kantoor bevindt zich in Utrecht. Hoewel het een verbond van verenigingen is, bestaat ook de mogelijkheid om persoonlijk lid te worden. De bond kent circa 80.000 van dergelijke leden.

Voor u geselecteerd: