European Championship Masters Snipe met twaalf Belgische teams en derde plaats

European Championship Masters Snipe

De European Championship Masters Snipe ging door in Valencia van 28 april tot en met 1 mei. Er deden 104 boten mee uit 14 landen. Twaalf Belgische teams zakten af naar het zuiden om deel te nemen. In de "age group" Apprentice Masters werden Jan Peeters en Nathalie Janssens knap derde. Vader en zoon Herman en Daan Vandormael werden in de age group "Masters" eveneens derde. Zij werden 12de overall. 

Een deel van de Belgische teams deed de European Championship Masters Snipe met de eigen boot en een deel charterde ter plaatse een Snipe voor het evenement. Omdat het een Open kampioenschap was, waren er ook teams uit Chili, Argentinië en Brazilië afgezakt. Op woensdag en donderdag stond de meting op het programma, alle boten werden nagekeken, gewogen en alle zeilen werden nagemeten. 

Aanvankelijk Belgisch weertje
Op donderdag was er een teamtraining met de Belgische ploeg onder leiding van coach Dries Crombé. Hij zorgde tijdens de regatta voor de logistieke ondersteuning op het water. Tot dan konden de teams genieten van een uiterst Belgisch weertje: bewolkt, niet zo warm en af en toe regen. 

Wind niet stabiel 
Tijdens de volgende drie wedstrijddagen hadden de deelnemers prachtig weer. Op vrijdag stond er slechts vijf knopen wind. Voor beide vloten werd een manche op gang geschoten maar omdat de wind niet stabiel genoeg was, werden de reeksen afgebroken. De deelnemende teams zeilden in twee groepen om zo tijdens de laatste dag tot een gold en silver fleet te komen. 

Jan Peeters en Nathalie Janssens knap derde
Op zaterdag werden er twee reeksen gevaren in 8 à 10 knopen wind. Jan Peeters en Nathalie Janssens zeilden twee stabiele reeksen en eindigden na dag 1 op de 4de plaats. Op zondag werd er in de gold en silver fleet gevaren. Vijf Belgische teams plaatsten zich voor de gold fleet, zeven zeilden in de silver fleet. Er stond een stabiele 6 tot 7 knopen wind en het was zaak geen UFD op te pikken omdat er geen aftrekreeks was daar er op de eerste dag geen reeksen gezeild werden. Na een slechte start en een goede remonte werden Jan Peeters en Nathalie Janssens 12de in de eerste reeks. In de tweede reeks hingen ze een hele tijd aan de leiding om deze pas aan de laatste benedenboei af te staan en tweede te finishen. Zo werden ze uiteindelijk vierde overall en derde in de "age group" Apprentice Master. 

Het vader en zoon team Herman en Daan Vandormael finishte twaalfde overall. zij werden derde in de Masters categorie. Bart Bomans en Marleen Frimout, die door een UFD uit de Gold fleet vielen werden knap tweede in de Silver fleet, vòòr Nathalie Gunst en Sonia Wyffels die derde werden in de silver fleet en vòòr het Belgisch Team met Karlie Asscherickx en Dirk De Bock. Knap werk van de Belgische teams. 

Bron: Jan Peeters

Labels

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: