Nicholas Heiner zet zinnen op SailGP

Nicholas Heiner zet zinnen op SailGP

Team Allianz zeiler Nicholas Heiner, die in 2021 namens Nederland nog vierde werd op de Olympische Spelen van Tokio in de Finn-klasse, stopt met olympisch zeilen. De zeiler uit Enkhuizen vervolgt zijn sportieve carrière in de foilende Moth Class. Deze keuze sluit aan bij zijn ambitie om met Nederland deel te nemen aan de SailGP, het succesvolle internationale circuit met foilende catamarans van rond de 15 meter.

“Ik wil vooruit”

In 2014 werd Nicholas Heiner wereldkampioen in de olympische Laserklasse. Voor de spelen van Tokio in 2020 koos hij voor de technisch complexe Finn.

“Ik wilde nieuwe dingen leren en mezelf verbeteren als allround topzeiler. Ik wilde vooruit. Dat wil ik nog steeds. Nu de Finnklasse is verdwenen uit het olympisch programma, wil ik niet terug naar de Laser, dat voelt niet goed. En dat past niet in mijn visie dat we met Nederland mee moeten doen in de SailGP,” legt Heiner uit.

Ocean Race

In het verleden heeft Nicholas Heiner wel eens gehint op een mogelijke deelname aan de Ocean Race, waar hij nog steeds voor openstaat. Heiner zegt daarover:

“Ik wil racen met de beste mensen tegen de beste mensen. Dat kan bijvoorbeeld wel in de Flying Moth. Het is een hele technische klasse waar de besten van de wereld in meedoen en het is relatief makkelijk instappen. Het bootje is niet goedkoop maar wel heel compact en ik kan morgen beginnen.”

Flying Moth broedplaats van de moderne zeiler

De Flying Moth is een volledig foilende zeilklasse waar alle grote namen van het huidige SailGP circuit en de America’s Cup in meevaren. Nathan Outteridge, Blair Tuke, Peter Burling en Glenn Ashby om maar een paar te noemen.

“Als er ergens een circuit is waar ik aansluiting kan vinden bij SailGP is het in de Flying Moth,” legt Heiner uit.

“Daarnaast ga ik in een aantal grote boten campagnes mijn inkomen realiseren, waarmee ik mijn Moth campagne kan financieren.”

Auteur:

  • Ice

    Eddy Lekens zeilt sinds 1979 offshore zeilwedstrijden, is stichter van ClubRacer en laat bedrijven groeien met zijn online marketing bureau Lucky Cookie. Is schipper/stuurman voor vele Verbondsbezem winnaars, won diverse malen de NSR, Antwerp Race en Schelderegatta, werd 2x Nederlands kampioen Zeezeilen en in 2004 werd Eddy Lekens door het Watersportverbond verkozen tot de beste zeezeiler van Nederland.

Voor u geselecteerd: