Zeilers weerbericht weekend 28–29 mei 2022

Weerkaart vrijdag 27 mei 2022

Vrij zonnig maar behoorlijk fris. Een uitloper van het Azorenhoog zorgt voor stabiel weer maar een noordelijke stroming voert behoorlijk frisse lucht aan.

Een hogedrukgebied ten zuiden van Ierland maakt vandaag vrijdag 27 mei 2022 contact met een ander exemplaar boven Groenland. Daardoor ontstaat er een langgerekte hogedrukgordel boven de noordelijke Atlantische Oceaan die ervoor zorgt dat de wind bij ons enkele dagen de noordelijke sector zal opzoeken. De aangevoerde maritieme tot arctische lucht is onstabiel en erg koud voor de tijd van het jaar, maar actieve storingen blijven uit de buurt.

Zaterdag 28 mei begint met wat lage bewolking, daarna is het overwegend zonnig met boven land wat stapelwolken. Goed zicht. Maxima rond 14°C. Minima rond 8°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit NNW, ruimend naar N en afnemend naar matig (11-16 kt). Golven rond 1.0m, toenemend naar 1.3m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit NNW, ruimend naar NNO. Golven rond 1.0m afnemend naar 1.2m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel. Door het nog steeds koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO) onder de kust.

Weerkaart zaterdag 28 mei 2022

Zondag 29 mei is het wisselend bewolkt met nu en dan een bui. Goed zicht. Maxima rond 13°C. Minima rond 10°C.

Wind op zee: Matige tot vrij krachtige wind (15-20 kt) uit N. Golven rond 1.5m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit N tot NNO. Golven rond 1.3m.

Rukwinden: Tot 27 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel. Door het nog steeds koude zeewater is er kans op zeebries (enkele knopen extra uit NNO) onder de kust.

Weerkaart zondag 28 mei 2022

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: