Eight bells voor Willy Walscharts

Willy Walscharts

Willy Walscharts, wedstrijdzeiler en eigenaar van de Asterix (Swan 56), is overleden. Willy stierf aan de gevolgen van een tragisch ongeval.

De Willy is niet meer onder ons.  Op 4 mei verliet hij de haven voor zijn laatste zeilreis. Weinig Antwerpse en bij uitbreiding Belgische zeilers zullen "de" Willy niet kennen. Willy was een trouwe deelnemer aan zowat alle Antwerp Races, alle Schelde Regatta’s en zijn Asterix was een begrip in Antwerpse wateren en vér daarbuiten.

Willy liet het leven in AZ Stuivenberg tengevolge van een opgelopen hersentrauma na een aanrijding met zijn fiets en een step in de Kloosterstraat in Antwerpen. Ondanks een geslaagde heelkundige ingreep en de beste zorgen kon geen hulp meer baten.

Terugblik op een mooie zeilcarrière
In 1967 kocht Willy een ‘primaat’ van marineschilder Ivan Good naar een ontwerp van E.Van Der Stadt en in 1977 werd de ‘Morning Light’ aangeschaft, een 10 meter lange Sparkman en Stephens waarmee hij verschillende wedstrijden won, onder meer Oostende-Ramsgate.

Met dit schip werd Willy tweemaal kampioen in de CRC A cruiser klasse.

De Asterix
De echte succesjaren begonnen toen hij de fameuze ‘Asterix’ aankocht, een 10,86m lange ‘Contessa 35’ naar een ontwerp van Doug Peterson en gebouwd door de vermaarde Engelse werf van Jeremy Rogers.

Met de Asterix behaalde Willy Walscharts overwinningen in vele off-shore races zoals Cowes-Dinard, West Mersea-Breskens, de North Sea race, de Channel race, Channel week en de Fastnet race.

Willy werd RORC-kampioen (Royal Ocean Racing Club) in klasse III, zowel in de open als restricted division in 1986 en 1987.

How do you know my name?
Op 2 december 1986 werd hij tijdens de annual dinner van RORC in Londen in aanwezigheid van 600 fervente wedstrijdzeilers gehuldigd en mocht hij uit handen van R.H. Princess Royal, Ann van Engeland de Illingwordt Trophee in ontvangst nemen.

Op het podium zei de prinses tegen Willy: “Willy you are such a good sailor” en Willy antwoordde: “Madame, how do you know my name?” en her R.H. Pincess Royal repliceerde “Because your name is engraved on the plate”.

Willy nam deel aan meer dan 30 Antwerp races en won er enkele.

Ook aan de Schelderegatta nam hij gedurende vele jaren deel en won zelfs de ‘line honours’.

Asterix

Op 11 december 1987 ontving hij in aanwezigheid van talrijke prominenten, waaronder eerste minister Tindemans, in RYCB, uit handen van baron Kronacker en voor het eerst de trofee ‘Yachtman van het jaar’

Willy wist steeds een aantal goede vrienden als bemanningslid rond zich te scharen en bereikte de top door zijn doorzettingsvermogen, jarenlange ondervinding en zijn liefde voor de zee. Velen zullen hem missen maar vergeten zullen we hem niet.

Vaarwel Willy!
Bron: Dirk De Bock (archivaris RYCB)

 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: