10 jaar 1/4 ton revival - jubileumbijeenkomst in Naarden

10 jaar 1/4 ton revival - jubileumbijeenkomst in Naarden

NAARDEN - In 2013 werd de eerste Dutch Quarter Ton Cup vanuit Lelystad georganiseerd. Dit jaar wordt de 10de editie georganiseerd en is de 1/4 ton revival alweer 10 jaar bezig in Nederland. Naast het delen van kennis en ervaringen en het promoten van wedstrijden voor 1/4 tonners stond een gezellige 1/4 ton bijeenkomst al een tijdje op de verlanglijst van de in oprichting zijnde Nederlandse 1/4 Ton Vereniging. Die bijeenkomst vond zaterdag 11 juni plaats in Jachthaven Naarden. Een leuke dag voor 1/4 ton zeilers van nu maar ook voor 1/4 ton liefhebbers, zoals zeilers, ontwerpers en bouwers.  

Vrijdagavond lagen er al een paar in de passantenkom en zaterdag kwamen er in de loop van de ochtend steeds meer aanwaaien. Het was een schitterend gezicht en een reis door de tijd om de 1/4 tonners bij elkaar te zien liggen. Na een openingswoordje door initiator Hylke Steensma vertrokken de aanwezige boten naar het Gooimeer om daar samen een rondje te zeilen.

De Yamahoela van Hylke fungeerde als startschip en toeterde iedereen de goede kant op. Aan boord ook oud 1/4 ton zeiler Bob van den Broek (destijds eigenaar van de Extension 1/4 tonner Exception en ook vaak stuurman op de Extension Balletent, onder andere bij het 1/4 Ton WK van 1979 in San Remo). Op de Coolkid van de gebroeders Sepers voer Rob Hartman mee (destijds stuurman op de rappe Manzanita 1/4 tonner Mazatlan).

Champagne sailing
Het zonnetje scheen flink en het waaide lekker, champagne sailing! Het baantje werd uiteindelijk iets ingekort omdat de vloot op tijd weer in de passantenkom moest zijn. Er waren intussen wat 1/4 tonners bijgekomen en er kwamen nog meer liefhebbers bootjes kijken zo ook Koos de Ridder, de ontwerper van onder andere de Extension 1/4 tonner. Er lagen uiteindelijk 20 1/4 tonners aan de kade, een geweldig gezicht. In het clubhuis van de R&ZV Naarden werd gezellig nog wat gedronken. Het was een zeer geslaagde bijeenkomst en er is afgesproken dat we niet nog eens 10 jaar gaan wachten maar volgend jaar gewoon weer een 1/4 ton bijeenkomst organiseren!

De aanwezige 1/4 tonners in Naarden:

 • Balletent (Extension 24)
 • Bellatrix (Ecume de Mer)
 • Black Pearl (Extra Paulette)
 • Chiquitina (Elvstrøm 1/4 tonner)
 • Comodo (Westerly GK24)
 • Cool Kid (Starbuck)
 • Driftkikker (Drifter 25)
 • Fool Proof (Fauroux 1/4 tonner - deelnemer 1/4 Ton WK van 1984 onder Franse vlag)
 • Hebbes (Drifter 25)
 • Kattekop (Drifter 25)
 • N'ipper (Albin Accent)
 • Meta Magic (Westerly GK24)
 • Panta Rhei (Waarschip 1/4 ton)
 • Passe-partout (Ecume de Mer)
 • Proton (Conrad 777 - deelnemer 1/4 Ton WK's van 1985, 1986, 1987, 1988, 1991, 1994, 1995 1996 en 1997 onder Poolse vlag)
 • Reset (Oceaan 25)
 • Second Wave (Robber 3E)
 • Vizcaya (Oceaan 25)
 • Yamahoela (Yamaha 24)
 • Zefier (Drifter 25)

Een paar aanwezige 1/4 tonners zeilt, naast avondwedstrijdjes op de vereniging, ook al wedstrijden in de groeiende en leuke ORC4. Een paar zeilen wel avondwedstrijdjes maar zijn (nog) niet te porren voor de ORC. Ook hier vaak de bekende argumenten tijd, geld en (het gebrek aan) bemanning. Iets waar de Nederlandse 1/4 Ton Vereniging i.o. ook graag over in gesprek gaat met de Noordzee Club en het Watersportverbond.

Meer info over de revival van de 1/4 tonners en de DQTC is hier te vinden.  Vragen over de klasse, of een keer opstappen bij een wedstrijd? Stuur een mail naar kwartonzeilers@gmail.com

Auteur:

 • Kat

  Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: