Indumar / Multraship Schelderegatta. Dobberen of zeilen: wie is het snelst in Antwerpen?

Indring start ScheldeRegatta 2018

Op zaterdag 18 juni nemen een dertigtal zeiljachten weer deel aan de Indumar / Multraship Schelderegatta. De race tussen Hansweert en Antwerpen over de Schelde is het startschot voor het zomer zeilseizoen. Omdat het dit jaar een kwalificatiewedstrijd voor het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK) werd, zijn naast de vertrouwde CR-gemeten jachten en sportboten nu ook IRC-gemeten jachten toegelaten. Toch waakt de organisatie over de initiële laagdrempeligheid die Harry Van den Bergh, de bedenker van deze Scheldewedstrijd, voor ogen had.

Volgens de weerberichten wordt het een warme, maar windarme dag.

“De kans bestaat dat we de start die nu voorzien is voor half twee (groep 1) en kwart voor twee (groep2) iets verlaten. Dan schuiven we ook de startboten en de vloot RYCB-Race & Rescue boten mee richting Antwerpen uit. Het is belangrijk dat we de race voor de Rede van Antwerpen, ter hoogte van het RYCB-Clubhuis kunnen blijven houden. Er is een kans dat het zeewindeffect van de Noordzee de rivier volgt en dus een dragend briesje gaat veroorzaken.” Zegt wedstrijdleider Dirk De Wolf.

Finish
Afhankelijk van die wind worden de racers tussen 17u00 (zwak briesje) en 18u00 (flauwe koelte) verwacht voor de Jachthaven Antwerpen Linkeroever.

Wat later kunnen alle deelnemende boten de jachthaven binnenvaren en start de ‘after sail’ in het RYCB Clubhuis, vanzelfsprekend mét prijsuitreiking.

Laagdrempelig
In navolging van de traditie die deze race heeft opgebouwd komt het gros van de deelnemende jachten in de Cruiser Rating class uit. 9 in CR 1-2, 9 in CR 3-4, 6 in de CR 5-6. Van de in totaal 30 deelnemers komen er 11 in aanmerking voor de Harry Van den Bergh trofee die zal uitgereikt worden aan het eerste jacht met een tweekoppige bemanning dat finisht.

Voor publiek en supporters
Het uitstekende weer, de uitzonderlijke locatie bij de Jachthaven of op de RYCB terrassen, de geestdriftige zeilers in de nagloei van hun prestatie, de prijsuitreiking en de algemene, uitgelaten stemming geven de finish van de Indumar / Multraship Schelderegatta een twee sterren waardering: het is de omweg er naartoe meer dan waard

Auteur:

  • Pit De Jonge

    Pit De Jonge is letterlijk in een scheepsnest geboren. Hij freelancet sinds 1979 als foto- en tekstjournalist of commentator voor binnen- en buitenlandse media. De focus is steeds het water met als thema’s -sport,-recreatie, -toerisme, -competitie,-erfgoed en -economie. Als Ship to Shore verzorgt hij sinds 1987 de communicatie van een brede waaier aan watergerelateerde evenementen en organisaties. 

Voor u geselecteerd: