Ronde om Texel succes met 240 gefinishte deelnemers

Niels en Eric de Haas onderweg in de 43e Ronde om Texel

Voor de 43e keer gingen de catamarans zaterdag 18 juni rond Texel. Om 10.40 uur vertrokken maar liefst 233 catamarans en 38 windsurfers. De eerste deelnemers finishte een kleine drieënhalfuur later bij Paal17. Line honours, de eerst gefinishte boot, was er voor Eric en Niels de Haas in een Nacra F20. De overall winnaar op handicap in de categorie duo handed is Wik Becker. De single handed overall winnaar op handicap is Martin Maat. Bij de windsurfers pakt Freerk Blom de overwinning en daarmee de Nederlandse kampioenschapstitel long distance. Blom houdt daarmee o.a. olympisch kampioen Kiran Badloe en drievoudig wereldkampioen Lilian de Geus achter zich.

Vader en zoon De Haas pakken line honours

Niels de Haas: “In 2014 zeilde we onze eerste Ronde, dankzij onze sponsor Toplenzen kunnen we iedere paar jaar een nieuwe boot zeilen. Dit jaar zijn we begonnen met foilen, met een nieuwe boot een Nacra F20 carbon, en nu staan we hier fantastisch.” Vader Eric vult zijn zoon aan: “Het was een geweldige dag, bij de start was het lekker rustig en het veld lag lang heel dichtbij elkaar. Tot de vuurtoren lagen alle grotere boten lekker en op het Wad hebben de A-Cats ontzettend veel risico genomen door volgas te foilen. De andere boten hebben iets behoudener gevaren maar halverwege Oudeschild kwamen we toch vooraan te liggen. Vervolgens viel in het Molengat de wind helemaal weg, thermische wind. Eigenlijk precies zoals Jolbert (Van Dijk – navigator in The Ocean Race Europe) tijdens de schippersbriefing voorspelde. Daarna kwam die gelukkig weer een beetje terug.”

Gevraagd naar de band tussen vader en zoon zijn beide duidelijk. Vader Eric: “Ik was eigenlijk al aan mijn zeilerspensioen aan het denken maar Niels zegt we gaan er nog een poosje voor. Dus zo zijn we nu een paar jaar samen aan het zeilen. Hij is nu 22 en ja we hebben nog een poosje te gaan, zolang ik het vol kan houden tenminste.” Zoon Niels: “Dat ik dit samen met mijn vader kan doen is het mooiste dat er is. Dat is echt superleuk. Ons doel was rondkomen en de boel heel houden, zeker met de ondiepte bij de VC-boei in combinatie met onze foils. Daar moesten we voor opletten. Na de VC-boei konden de foils erin en was het een kwestie van gas geven.”

Heemskerk en Visser finishen in top drie maar gediskwalificeerd

Bij de finish leek het er echter even op dat A-Cat zeiler Mischa Heemskerk de winnaar van line honours was. Heemskerk was in een tijd van  3 uur 23 minuten en 16 seconde als eerste terug bij Paal17. Echter had Heemskerk ’s ochtends bij de briefing zijn GPS-tracker (verplicht voor de veiligheid hetgeen essentieel is voor een wedstrijd van dergelijke grootte) niet opgehaald waardoor hij bij aankomst terug op het strand gediskwalificeerd moest worden. Hetzelfde geldt o.a. voor de eveneens in een A-Cat zeilende Thijs Visser. Visser finishte in eerste instantie als derde in een tijd van 3 uur 30 minuten en 31 seconde maar werd net als Heemskerk wegens het ontbreken van de GPS-tracker uit de uitslag gehaald. In totaal was dit voor 7 catamarans het geval.

Recordhouder Loos nu op 41 deelnames
Zeiler Gerard Loos wist ondanks de benodigde materiaalpech de Ronde om Texel te volbrengen en zet hiermee zijn aantal deelnames aan de Ronde op 41, een absoluut record. Loos: “Het was niet makkelijk vandaag, bij Paal21 kwam de mast langzaam naar beneden. Maar we zijn rustig gebleven hebben alles gestreken en de mast vervolgens weer omhoog gezet. Toen konden we verder, daarna was het eigenlijk best goed te doen. Het was een heerlijke Ronde, zowel op het water als op de kant.”

Loos vervolgt: “De eerste twee edities was ik er niet bij, maar toen ik eenmaal meedeed wist ik dit is het. Dit wil ik ieder jaar doen. Als je het dan lang genoeg volhoudt dan pak je vanzelf het record. Ik vind het mooi, dus ben ik er ieder jaar bij.”

Gebroeders Terpstra als laatste over de finish

Dart 18 zeilers Pieter en Paul Terpstra, waren iets na zes uur ‘s avonds de laatste deelnemers die over de finish kwamen. Onder luid applaus van de bezoekers en met getoeter, van de op het strand staande tractoren, onthaalde wedstrijdleider Roel Swijnenburg de gebroeders. Vermoeid maar met een glimlach van oor tot oor reageerde de mannen enthousiast. “Het was onze eerste Ronde om Texel en wat was het gaaf! We hebben zeehonden en prachtige natuur gezien. Het laatste stuk zijn we zelfs door de marine begeleidt naar de finish. Wat een fantastische ervaring!

Foto: Laurens Morel
 

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: