Jubileum editie Deltaweekend van start

Zelfsturende boeien, een noviteit bij het Deltaweekend (foto Monica Lamse)

Zierikzee, 24 juni 2022 – Vandaag is de 50e editie van het Deltaweekend van start gegaan onder wisselende omstandigheden. De dag begon met rustig weer, maar in de loop van de dag wakkerde de wind aan tot 15 knopen met uitschieters in de buien. De deelnemers moeten vandaag een (lange) baan rond de boeien varen. De jubileumeditie introduceerde een noviteit met zogeheten robotboeien.

Robotboeien een noviteit bij het Deltaweekend
Om de start- en finishlijn of keerpunten aan te geven worden tijdens zeilwedstrijden tijdelijke boeien neergelegd. Op het stromend en soms diepe water van de Oosterschelde is het altijd een kleine uitdaging om deze boeien op de juiste plaats neer te leggen en stevig te verankeren. Met de introductie van de robotboeien is dat verleden tijd. Deze robotboeien houden zichzelf zonder verankering op de plaats. De gewenste positie wordt via een mobiele dataverbinding geprogrammeerd waarna de boeien zichzelf via GPS navigatie op de juiste positie handhaven door middel van een aantal ingebouwde elektromotoren. Deze robotboeien worden al enige tijd bij zeilwedstrijden gebruikt, vooral tijdens internationale wedstrijden. Het Deltaweekend is altijd op zoek naar innovatie, het gebruik van deze boeien is er een van.

Zeeuwse kampioenschappen
Tijdens de Deltaweek wordt er in de officiële wedstrijdklassen (ORC) gestreden om de Zeeuwse kampioenschappen. De resultaten tellen ook mee in het puntenklassement voor de nationale ORC titel. Het Deltaweekend blijft daarmee een toonaangevend zeilevenement op nationaal niveau. Burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland opent de jubileumeditie op ’t Luitje op vrijdag 24 juni om 17.00 uur. Iedere avond is er vertier aan de wal, ook niet zeilers zijn daarbij welkom.

Zondag 26 juni is de afsluitende wedstrijddag en worden de kampioenen gehuldigd.

Tekst: Stan Wulffaert
Foto: Monica Lamse

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: