Zeilers weerbericht weekend 25-26 juni 2022

Weerkaart vrijdag 24 juni 2022

Wisselvallig weekend. Een depressie boven Ierland voert onstabiele maritieme lucht naar onze kust. Aan de voorzijde van een koufront, verbonden aan een depressie boven Ierland, wordt potentieel onstabiele lucht aangevoerd waarin vandaag vrijdag 24 juni 2022 verschillende onweerscellen kunnen ontwikkelen. Morgen zaterdag 25 juni ’22 trekt het koufront dan zelf van west naar oost over onze kust. Zondag 26 juni ’22 liggen we onder de gunstige invloed van een zwakke hogedrukwig en lijkt de kust aan de meeste neerslag te ontsnappen. Zowel over de timing van het koufront op zaterdag 25 juni ’22 als over de positie van de neerslagzones op zondag 26 juni ’22 bestaat nog veel onzekerheid.

Zaterdag 25 juni begint droog met opklaringen, maar vanuit het westen neemt de bewolking toe gevolgd door regen of buien, mogelijk vergezeld van onweer. Matig zicht tijdens de neerslag. Maxima rond 21°C. Minima rond 16°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ZW, ruimend naar WZW en afnemend tot matig (5-8 kt). Tegen de avond valt de wind en wordt zwak tot matig (1-5 kt) uit veranderlijke richting. Golven rond 0.8m, afnemend naar 0.5m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) ZW, ruimend naar WNW en afnemend tot matig (7-10 kt). Tegen de avond valt de wind en wordt zwak (4-6 kt) uit veranderlijke richting. Golven rond 0.5m, afnemend naar 0.2m.

Rukwinden: Tot 25 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht wordt steeds onstabieler.

Weerkaart zaterdag 25 juni 2022

Zondag 26 juni wisselen wolkenvelden en soms brede opklaringen elkaar af. Goed zicht. Maxima rond 21°C. Minima rond 14°C.

Wind op zee: Vrij krachtige wind (17-21 kt) uit ZW, ruimend naar WZW en afnemend tot matig (11-16 kt). Golven rond 0.9m.

Wind aan de kust: Matige wind (11-16 kt) uit ZZW, ruimend naar WZW en afnemend tot matig (7-10 kt). Golven rond 0.4m.

Rukwinden: Tot 25 kt.

Opmerkingen: De aangevoerde lucht is licht onstabiel.

Weerkaart zondag 26 juni 2022

 

Labels

Auteur:

  • Fritz Buyl

    Is professioneel meteoroloog verbonden als hydro-meteoroloog aan het KMI (OMS) en Weather4expeditions. Routeerde onder meer de solo zeilers Peter Laureyssens, Bert Bossyns en Michel Kleinjans. Begeleidde daarnaast de expedities "In the wake of the Belgica" en "Antarctic Ice"van Dixie Dancercoer en"Beagle: in het kielzog van Darwin" van Canvas/VPRO.

Voor u geselecteerd: