Mooie slotdag van 50ste editie Deltaweekend

De Kreutz Ass van Kurt Kreutz is Zeeuws Kampioen in de ORC 1

Zierikzee, 26 juni 2022 – De laatste dag van het Deltaweekend vormde een mooi slotakkoord van de 50e editie van dit oudste en grootse meerdaags zeilevenement in de Zeeuwse Delta. Zaterdag 25 juni hadden de zeilers te kampen met weinig wind, waardoor er minder wedstrijden gevaren konden worden en sommige deelnemers niet binnen de tijdlimiet konden finishen. De zondag maakte met iets meer wind en een mooi zonnetje een hoop goed. En in de ORC 1 klasse werd het op de derde dag toch nog spannend wie Zeeuws Kampioen zou worden.

Laatste wedstrijddag en einduitslag Op zondag 26 juni werden de wedstrijden net als op zaterdag in twee verschillende delen van het Oosterscheldebekken gevaren. Ten westen van de Zeelandbrug waren banen rond de boeien uitgelegd voor De Rond- en Platbodems en de ORC 2H (14.7 mijl) en voor de ongemeten schepen (11.3 en 12.6 mijl). Ten oosten van de Zeelandbrug waren er korte up- en downwindbanen neergelegd voor de ORC 1, 2 en 4 en de eenheidsklassen Soling en Maxfun 25.

In de ORC tekende zich de eindklassering al na twee dagen redelijk duidelijk af. In de ORC 1 werd het op de derde dag toch nog spannend. Hugo Gommers van Watersportvereniging Noord-Beveland lag met de OlympiX de eerste twee dagen aan kop, maar op de derde dag werd hij nipt ingehaald door Kurt Kreutz met zijn boot Kreutz Ass. Bij de ORC 2, 4 en dual handed wijzigde er op de laatste dag niets meer in het eindklassement. De Zeeuwse Kampioenen ORC zijn:

  • ORC 1 Kreutz Ass van Kurt Kreutz van Yacht-Club Bayer Leverkusen
  • ORC 2 Jack rabbit van Rutger Krijger van de Koninklijke Roei- en Zeilvereniging De Maas
  • ORC 4 Furie van Ben Hoefsloot van Watersportvereniging Vada
  • ORC 2H Avanti van Chris Stouten van Watersportvereniging Helius

Bij de Rond- en Platbodems bleef het klassement gedurende drie dagen ongewijzigd met de winnaar op grote afstand van zijn concurrenten, te weten:

  • Silveren Maen van Nico Fedder van Watersportvereniging Gooierhaven

Soling eenheidsklasse
De Soling driemansboot is volgens de kenners een van de fijnste wedstrijdboten. Deze voormalige Olympische klasse is vooral in het buitenland nog steeds erg populair. Bij wedstrijden op het Italiaanse Gardameer verschijnen regelmatig meer dan veertig deelnemers uit heel Europa op het water, ook uit Nederland. In Nederland is het aantal geregistreerde Solings beperkt tot tien. Zes daarvan deden dit jaar met veel plezier mee aan het Deltaweekend. Het Deltaweekend moedigt de Soling bemanningen aan om volgend jaar terug te keren.

Bij de Soling was de einduitslag na de eerste dag al snel vrij duidelijk met de winnaar:

  • Timeless van Ben Bogaerdt van de Kralingsche Zeilclub.

Maxfun 25 eenheidsklasse
De Maxfun 25 is een populaire moderne sportboot voor drie zeilers. Ze varen met zes deelnemers tijdens het Deltaweekend tevens voor het kampioenschap van hun klasse. De strijd om de eerste plaats bleef tot op de laatste vaardag spannend, de uiteindelijk winnaar werd:

  • Tender to Yellow Rose van Marten Jan Ringers van Jacht Club Scheveningen

Het Deltaweekend
Tijdens het Deltaweekend wordt in diverse wedstrijdklassen verspreid over drie dagen meerdere wedstrijden gevaren. Behalve de strijd om de dagprijzen gaat het vooral om de eindklassering. De resultaten van alle wedstrijden bij elkaar opgeteld bepalen wie de winnaar is van zijn/haar klasse. De winnaars van de officiële ORC klassen mogen zich bovendien Zeeuws Kampioen noemen. In totaal deden iets meer dan zestig boten mee aan het Deltaweekend. De jubileumeditie werd op vrijdag 24 juni geopend door burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland. De avonden werden opgeluisterd met een walprogramma aan de havenkade bij het Luitje in Zierikzee. Het Deltaweekend is een meerdaags zeilevenement op nationaal niveau. Door het varen op stromend water hebben de wedstrijden een uniek karakter en komen zeilers van heel het land en België naar de Zeeuwse Delta.

Tekst: Stan Wulffaert
Foto: De Kreutz Ass van Kurt Kreutz is Zeeuws Kampioen in de ORC 1 (foto Monica Lamse Deltaweekend )

Labels

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: