VIDEO: B&G stelt navigatie-apparatuur voor in Alicante

B&G stelt navigatie-apparatuur voor in Alicante

Tijdens een driedaags Navico evenement in Alicante dat liep van 7 tot 9 juni toonde B&G aan de belangrijkste Europese watersportjournalisten zijn productgamma aan boord van drie verschillende types zeilboten. We zeilden met een nieuwe Bavaria 42C, Dehler 30 OD en een Class 650 en bekeken de bijbehorende navigatieapparatuur. 

B&G is, evenals de merken Simrad, Lowrance en C-Map, onderdeel van de Navico groep. B&G onderscheidt zich als fabrikant van navigatieapparatuur en is toegewijd aan zeilers en wedstrijdzeilers met kleine en grote zeiljachten.

Het merk bouwde de afgelopen decennia in de zeilwedstrijd scene een zeer sterke reputatie op. Zo zien we B&G apparatuur aan boord van topboten in The Ocean Race, de America’s Cup, TP 52, IMOCA, ClubSwan, Maxi, Class 650 en in de verschillende IRC & ORC klassen. 

Sinds B&G de Triton serie in 2012 lanceerde is de specifieke software die oorspronkelijk ontworpen en gemaakt werd voor wedstrijdzeilers, ook eenvoudig te gebruiken door cruisers. De B&G Triton serie kreeg in 2016 met de Triton 2 serie een belangrijke hardware en software update en bracht nog meer en betere zeilfuncties op het scherm waaronder Sailsteer en Laylines.

B&G apparatuur a/b van de Bavaria C42
De Bavaria C42 werd gebruikt om de meest eenvoudige maar toch zeer functionele navigatie-apparatuur setup voor te stellen. 

We hebben getest:

 • B&G Zeus 3S kaartplotter
 • B&G Triton 2 instrumenten
 • B&G Halo20+ radar
 • B&G WS310 Wind pack
 • B&G App syncronization

Met de Zeus 3S kaartplotter bekeken we een gebruiksvriendelijk toestel met enkele unieke zeilfuncties die we enkel bij B&G terugvinden. Voor de cruiser-racers onder ons zijn vooral de Sailsteer, Laylines, Routering en Velocitytrack interessante en bruikbare functionaliteiten om betere resultaten te halen. 

De B&G app verraste ons door zijn gebruiksgemak. De eenvoudig te bedienen Zeus kaartplotter kan gespiegeld en bestuurd worden via een iPad of Android tablet. Ook het voorbereiden en plannen van routes kan daarna eenvoudig gedeeld worden met om het even welke B&G kaartplotter.  

De B&G app is gratis te downloaden via de app store. Heel veel functies en alle navigatiekaarten van C-Map zijn ter beschikking in de gratis versie. Om instrumenten te kunnen koppelen of de app als volwaardige navigatie software met positiebepaling en AIS data te gebruiken heb je echter de betaalde versie nodig.

Deze set is geschikt voor zowel de beginnende cruiser zeiler als de ervaren zeiler die regelmatig clubwedstrijden zeilt.

 

B&G apparatuur a/b Dehler 30 OD
Zeilen met de Dehler 30 OD is een leuke beleving. Deze kleine, sportieve boot is uitstekend uitgerust en leent zich prima voor pittig zeilen. Aan boord hadden we een exclusief gesprek met Matt Eeles, B&G Product Director. We vroegen hoe de B&G producten in de toekomst zullen werken en welke nieuwe producten er in de pijplijn zitten. 

We hebben getest:

 • 2x B&G Triton 2 displays
 • B&G H5000 CPU & Autopilot
 • 2x B&G Triton stuurautomaatcontroller 
 • B&G Precision 9 compass
 • B&G Nemisis display aan de mast
 • 2x Graphic displays 
 • 1x CPU 

Over deze set kunnen we enkel en alleen maar enthousiast zijn. We hebben gezien hoe belangrijk het is voor solo en doublehanded zeilers dat de juist informatie op het juiste moment getoond wordt volgens context. Zo willen we bij de startprocedure, het kruisrak of reachrak andere informatie ter beschikking hebben om onze focus te kunnen houden op de informatie die op dat moment belangrijk is.

 

B&G apparatuur a/b Class 650
Tot slot kregen we de kans om mee te zeilen met Aina Bauzà. Zij traint op dit moment voor de Mini Transat Race van 2023. Aina zal de eerste vrouwelijke Mallorcaanse zeiler zijn die de Atlantic solo oversteekt tijdens de volgende Mini Transat. 

Aina focust op dit moment op de nodige zeemijlen nodig om te mogen deelnemen aan de race en om haar bootje te optimaliseren. De Redo, de 6.5 Mini, zal zonder hulp en zonder brandstofverbruik de Atlantische Oceaan oversteken. Enkel de wind en een zonnepaneel zal de boot van de nodige stroom voorzien. 

Tijdens de Mini Transat zijn kaartplotters of elk apparaat dat in staat is om voorspellingen of analyses te doen, verboden. Ook directe communicatie met het vasteland is niet toegelaten. Elke boot is uitgerust met een VHF- radiostation dat enkel communicatie toelaat met schepen binnen een bepaald bereik. Gedurende de Mini Transat zal de organisatie één keer per dag een weersvoorspelling uitzenden via de VHF. 

De boot is uitgerust met

 • H5000 Hydra Base Pack en automatische piloot.
 • Grafische display
 • Precision 9 Compass
 • ZG 100 GPS antenne
 • WS310 Wind
 • H5000 Barometric Pressure Sensor
 • V60B VHF radio. 

Vooral de automatische piloot was voor ons een interessant item. Aina gebruikt de H5000 Pilot en deze verschilt van andere zelfsturende systemen. Hij monitort constant de koers, de wind, de hellingshoek en andere variabelen om onmiddellijk juist te kunnen reageren in verschillende zeilcondities. Er drie unieke instellingen beschikbaar:

 • Recovery Mode: herkennen van koersvariaties door veranderende golfpatronen
 • Gust Response: slim reageren op windvlagen
 • High wind response: bedoeld om het schip platter en sneller te laten zeilen tijdens het reachen. 

 

B&G brand ambassador
Omdat we vol overtuiging geloven in de B&G producten wordt binnenkort ook onze eigen cruiser-racer uitgerust met een B&G systeem dat afgestemd zal zijn op onze specifieke behoeften tijdens het double handed zeilen van offshore regatta's. Op die manier worden we B&G brand ambassadors. We houden jullie via dit kanaal met video en reguliere berichtgeving op de hoogte van onze ervaringen en de nieuwste productontwikkelingen. 

 

Auteur:

 • Kat

  Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: