Nieuwe garde jonge offshore zeilers staat op in Nederland

Nieuwe garde jonge offshore zeilers staat op in Nederland

In Nederland is onlangs een nieuwe garde jonge offshore zeilers opgestaan. 7 jeugdleden van de Koninklijke Nederlandsche Zeil- & Roeivereeniging (KNZ&RV) in Muiden zijn enthousiast begonnen aan een kersvers zeilproject. Om te beginnen willen zij meedoen met de Colin Archer Memorial Race (CAMR) die vertrekt op 16 juli om van daaruit hun bemanning verder op te bouwen om er een rasecht Offshore Race Team van te maken. 

Eerst willen de jonge zeilers de CAMR varen. Een zee-zeilwedstrijd van Lauwersoog, Nederland naar Larvik, Noorwegen van 390 of 450 mijl die vertrekt op 16 juli. Vanaf de start tot de finish zal de focus op 110% staan. Want zij hebben maar één doel voor ogen: winnen.

Grote ambities
De jonge bemanning heeft na de race echter nog grotere ambities. Zij willen het jeugdteam verder uitbouwen en een offshore race team oprichten voor wedstrijden als de Round The Island Race naar analogie van het Rotterdam Offshore Sailing Team of kortweg ROST o.l.v. Volvo Ocean Race-zeiler Gerd-Jan Poortman.

Baraka GP en andere sponsors
Olivier en Dirk de Graaf, de schippers van Baraka GP en zelf ook lid van de vereniging zetten graag mee de schouders onder dit project en stellen de Ker 43 ter beschikking. Zij vinden het belangrijk om het offshore zeilen in Nederland op gang te trekken en helpen hierbij zoveel mogelijk jonge mensen. Ook de leden van de KNZ&RV hebben veel gedoneerd. Maar de jongeren zelf bleven ook niet bij de pakken zitten. Zij zamelden in drie weken tijd al € 6500 in om hun project te sponsoren. 

Na ILCA (Laser klasse) geen vervolg
Het jeugdteam initiatief gaat uit van het bestuur van Muiden en van de jongeren zelf. De jonge zeilers komen voornamelijk vanuit de kleinzeilerij maar merkten al snel dat er na de ILCA klasse eigenlijk geen goed vervolg bestaat om hun zeilcarrière offshore verder uit te bouwen. Verder bestaat het team uit een aantal jonge zeilers die altijd met hun ouders op kielboten zeilden en verder uit enkelen die zeilkampen hebben gevolgd. Kortom, ze komen uit heel verschillende achtergronden, hebben allemaal ontzettend veel goesting en zijn erg dankbaar dat de KNZ&RV Muiden hen deze kans biedt om veel te leren en verder te groeien. 

Team en Selectie
Op dit moment bestaat het team uit Pepijn Bogers, Bob Steinmetz, Jules Ramuz, Roemer de Boer, Anna Houtzager, Saar van Bemmel en Dieuwertje de Groot. De selectie gebeurt op basis van mentale en fysieke capaciteiten. 

Dieuwertje De Groot, één van de trekkers van het project en verantwoordelijk voor de communicatie vertelt: “Belangrijk is om te blijven functioneren tijdens de wedstrijden en op zee. Iemand die geveld wordt door zeeziekte en daardoor zijn taken niet naar behoren kan uitvoeren is niet geschikt. Verder moet je goed passen binnen de groep en zin voor initiatief tonen.”

Baraca GP jeugd team

“Eenmaal aangekomen in Noorwegen staat ons nog een terugreis van jewelste te wachten. De Baraka GP moet namelijk naar Breskens, waar zij in de IRC Europeans deel zal nemen. Een laatste etappe om ons eerste offshore avontuur te voltooien. Naderhand zullen wij zeker proosten op de goede aankomst. Niets kan ons nu nog stoppen!”

Baraca GP jeugd-team

En België?
Ook in België is er dringend nood aan vers, jong en ambitieus bloed in de offshore zeilsport. Daar zien we tot onze spijt weinig van dit soort acties. De overstap van kleinzeilerij naar grote zeiljachten en dan vooral naar de grote raceboten is een moeizame stap die ook in België niet gemakkelijk gezet wordt. Een opsteker voor de verschillende Belgische jachtclubs om hier dringend werk van te maken want vanuit WWSV komt er alvast niet veel initiatief. 

Het initiatief steunen kan hier. 

Auteur:

  • Kat

    Kathleen Rutten studeerde film- en videokunsten, digital content & journalism aan de Artevelde Hogeschool, behaalde een bachelor Nederlandse taal en literatuur en was online redacteur bij het Mediahuis. Ze zeilt van kindsbeen af en is gepassioneerd wedstrijdzeiler sinds 1984.

Voor u geselecteerd: