Jonas Gerckens kwalificeert zich voor de Route du Rhum

Jonas Gerckens kwalificeert zich voor de Route du Rhum

Na een zware editie van de Drheam Cup, heeft de Belgische schipper Jonas Gerckens zich gekwalificeerd voor de Route du Rhum 2022 na aankomst in La Trinité-sur-Mer afgelopen nacht. De Drheam Cup is een van de officiële kwalificatietrajecten (1000 mijl) voor de mythische transatlantische race die om de vier jaar de beste oceaanzeilers ter wereld bijeenbrengt. 

De start van de Drheam Cup werd gegeven op 17 juli om 14:20 vanuit Cherbourg-en-Cotentin. Verschillende bootklassen namen deel aan de race, waaronder de classe 40, de Volvo 164 van Jonas. 

Na het passeren van de vuurtoren van Fastnet (Dag 3), werden de weersomstandigheden steeds heviger. Jonas scheurde zijn spinnaker in tweeën. Het zeil werd door het water meegesleurd en gleed vervolgens onder de boot, waardoor de schipper gedwongen werd te proberen om het weer aan boord te brengen. Het was een strijd die bijna al zijn krachten kostte. Er waren nog andere kleine euvels te betreuren: de kachel begaf het waardoor Jonas de laatste dagen van de race niet warm kon eten. 

Voor de hele vloot is deze editie niet gemakkelijk geweest. Op dinsdag 19 juli verloor de race twee van zijn favorieten: de terugtrekking van Ian Lipinski vanwege schade aan het roer (classe 40) en het kapseizen van Loïc Escoffier, die veilig werd gered (Rhum Multi). 

En Jonas voegde er aan de finish aan toe:

"Kwalificatie voor de Rhum is binnen! Bovenal moest ik deze Drheam Cup beëindigen om mijn ticket voor het grote evenement in de herfst te valideren. En dat is gebeurd! 1000 mijlen die verre van gemakkelijk waren voor alle deelnemers (kapseizen, gebroken roeren en ander zeilverlies). Voor mij waren er enkele goede fasen maar meestal slechte." 

Meestal is oceaanracen moeilijk (vooral single-handed).  Het is 24 uur per dag zwaar er is sprake van een constant geweld dat de race tot een voortdurende uitdaging maakt. Zo'n ongemak dat je je afvraagt waarom je je nog vrijwillig blootstelt aan zulk een uitdaging. Maar tegelijkertijd is er steeds die vonk, dat moment van extase dat je, volkomen onlogisch, doet zeggen dat het toch goed was !!!! De Volvo164 en ik zullen dus in november aanstaande in Saint Malo aan de start staan, in kwade maar vooral in goede dagen." 

class 40 Volvo Jonas Gerckens

Jonas zal dit jaar deelnemen aan de mythische Route du Rhum. Het vertrek vindt plaats op 6 november in Saint-Malo om Guadeloupe te bereiken na een solo-oversteek van de Atlantische Oceaan. Dit wordt Jonas' tweede deelname aan de beroemde trans-Atlantische race (2018 - Jonas brak het Belgische record door als 14e te eindigen). Dit jaar wil de Belgische schipper in zijn categorie in de Top 10 eindigen tegen een recordvloot (55 deelnemers waaronder 20 schippers die aan boord van nieuwe boten naar de Top 10 streven - het niveau zal zeer hoog zijn tijdens deze editie van 2022).  

Tekst: Delphine Simon
Foto's: Arnaud Salmon

Auteur:

  • Een correspondent

    Dit bericht werd geplaatst door een ClubRacer correspondent. Deze wordt aangestuurd door de hoofd- en eindredacteur die een groep, al dan niet vrijwillige of freelance correspondenten aanstuurt voor nationale en internationale verslaggeving van zeilwedstrijden.

Voor u geselecteerd: